Най-полезните напитки са ...

Пийте фрешове до насита
Снимка: Thinkstock

Учени от университета в Калифорния подредиха класация, в чийтото списък са поместени онези напитки, съдържащи най-много антиоксиданти, които всички ние дружно консумираме, тъй като забавят стареещите процеси и действат превантивно срещу редица заболявания в организма, пише здраве.bg.

* Ето и кои са напитките с богати залежи от антиоксиданти.

Сок от нар
В него се съдържат витамините А, C и E, калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, селен и натрий. Изключително полезен е за сърдечносъдовата система, при хипертония, анемия и малокръвие. Не се препоръчва на хора, които страдат от язва и повишена киселинност.

Сок от грозде
Изобилства от витамини от група В, които укрепват косата, кожата и ноктите, а аскорбиновата киселина (витамин С) в състава му помага в борбата с вредните микроорганизми. Освен това гроздовият сок е надеждно средство за подсилване на паметта и се определя като ефективен елемент за превенцията на рака на гърдата.

Сок от боровинки
Боровинките са известни с това, че укрепват зрението и ни предпазват от стомашни разстройства. Но те имат и други полезни свойства - понижават риска от захарен диабет, цистит и предпазват венците от различни заболявания и възпаления.

Сок от череши
Съдържа много витамин А (особено необходим за зъбите и очите), желязо и витамин С, който помага в борбата с инфекциите. Също така тази натурална напитка намалява риска от развитието на различни видове рак, заболявания на пикочните пътища и помага за запазване на паметта в по-напреднала възраст.

Ябълков сок
Препоръчва се особено при атеросклероза, заболявания на черния дроб, пикочния мехур и бъбреците. Той нормализира работата на червата, извежда токсините и бързо възстановява организма след физическо натоварване.

Портокалов сок
Смята се, че съдържащият се в портокала витамин С предпазва от много заболявания. Тази напитка е и прекрасен източник на фолиева киселина, която е особено необходима за бременните - за предотвратяването на дефекти в развитието на плода.

Чай от мента
Помага при стомашни неразположения, облекчава коликите, способства за храносмилането. Ментата притежава и противоспазматично действие, премахва болката в мускулите и мускулното напрежение.

Мляко (с 1% масленост)
Благодарение на сложните въглехидрати в млякото - нивото на захарта в кръвта остава стабилно. Калцият помага на клетките за изгарянето на мазнините - следователно млякото способства за редуцирането на теглото.

Соево мляко
Понижава риска от възникването на сърдечносъдови заболявания. Хранителните влакна и белтъчини, съдържащи се в соевото мляко, намаляват нивото на "лошия" ("LDL") холестерол и триглицеридите.

Горещ шоколад или какао (но без захар)
Подобрява настроението и намалява риска от възникването на сърдечносъдови болести. В какаото се съдържат полезни полифеноли, които защитават клетките от свободните радикали. Консумацията на горещ шоколад увеличава производството на серотонин в мозъка, чиито нива влияят на нашето настроение.

Доматен сок (но без сол)
Според някои изследвания той ни предпазва от много форми на рак. Продуктите, получени след преработването на пресните домати, съдържат антиоксиданта ликопен в голяма концентрация. Той се асоциира с намаляването на риска от възникване на рак на устната кухина, белите дробове, стомаха, черния дроб, гърдата, шийката на матката, стомаха, правото черво и др. Ликопенът защитава сърцето и мозъка от въздействието на свободните радикали, като намалява вероятността от възникването на сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти