Всичко, което трябва да знаем за овесените ядки

овесени ядки закуска
Снимка: iStock

Все по-често хората се връщат към хранителни продукти, които са били широко разпространени в древността. Някои стари култури са имали огромно значение при изхранването на населението и с неоценим принос за човечеството, но по-късно незаслужено са пренебрегвани и почти забравени.

Днес те отново разкриват огромния си капацитет и намират място на трапезата, където трябва да бъдат. Такава култура е овесът. Преоткривайки я, хората разбраха, че имат пред себе си една от най-ценните зърнени храни, съществуващи на Земята, а овесените ядки са представата ни за здравословна закуска.

Получаване и състав на овесените ядки

Под овес се разбира житно растение, отглеждано заради зърното. От него се получават брашно, грис и овесени ядки. За да се стигне до овесени ядки, овесът преминава през обработка, отделяща зърното от неядливата част на културното растение. В процеса на смилане се премахва само външната обвивка и остава овесената ядка.

Съставът на тази суровина е изключително богат на полезни вещества. Овесената ядка е с добре балансиран хранителен състав. Добър източник е на сложни, наричани също бавни въглехидрати, фибри и съдържа повече протеини и мазнини, отколкото болшинството зърнени храни. Богата е на важни витамини, минерали и антиоксидантни растителни съединения.

14 страхотни причини да ядете овесени ядки всеки ден >>>

Наборът от витамини и минерали в овесените ядки включват калция, калия, мангана, фосфора, магнезия, желязото, селена, цинка, витамини от В група и други. Ако се консумират в сурово състояние, овесените ядки зареждат тялото с витамините В1 и В9. Съдържанието на витамин В5 се определя като високо и те се сочат за храна, богата на този витамин.

За разлика от болшинството от зърнените култури, овесените зърна запазват в пълнота намиращите се в тях витамини и минерали си след обелване на външната обвивка и затова овесените ядки са класическа здравословна закуска.

Количеството фибри, което е значително в продукта, означава по-бавно усвояване на храната и оттам по-нисък гликемичен индекс. А този факт подсказва, че тази храна засища за по-дълго време.

Научете още в галерията за състава, ползите за здравето и приготвянето на овесените ядки:

Какво трябва да знаем за овесените ядки?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти