Болките в гърба имат своите неподозирани причинители

Всичко е на гърба ми
Снимка: netinfo

Няма как, намирайки се предимно в седнало положение по време на работния ден, да не придобием по-изгърбен силует, който след време е твърде вероятно да ни донесе и така измъчващите болки в областта на гърба. Но се оказа, че освен неправилния стоеж, има и още няколко изненадващи причини, които предизвикват този проблем. А според американския ортопед-хирург от Медицинския университет в Чикаго - д-р Мартин Лиланд, над 80% от хората са имали поне веднъж в живота си силни болки в зоната на гръбнака. Но да се върнем на една от основните групи причинители на това дискомфортно състояние.

Пантофките на принцесата
Така обичаните, удобни и равни обувки (тип пантофка) всъщност никак не са толкова безопасни. За тях д-р Лиланд споделя, че прекалено тънката им подметка не може да поеме цялото натоварване, което оказва тялото върху стъпалата. Това е и причината за по-силното притискане на прешлените най-вече в областта на кръста, особено ако носите такъв тип обувка по-продължителен период. Така че няма нищо по-полезно от равните обувки, стига да са с подбрани с правилната дебелина на подметката.

Детски свят
Неизбежно е постоянното вдигане и пускане на вашите хлапета да не напрегне допълнително гръбната ви мускулатура. Затова единственото решение тук е, да сменяте ръцете при носенето на мъниците насам-натам, за да натоварвате балансирано мускулите и да не се трупа напрежение само в една област.

Телефонът пак звъни
''Телефон все ни свързва, телефон ни дели'', се пееше в една хубава българска песен. Днес, това чудо на техниката в неговата мобилна версия е неразделна част от битието ни. Само че стойката, в която разговаряме, притискайки мобилния апарат с ухо до рамото си, защото ръцете ни са заети в този момент, никак не е удачна за блаженството на нашия гръб. С тази крива поза вие опъвате горната част на гръбнака почти до краен предел, затова си купете слушалка (handsfree), за да избегнете тази нездравословна гимнастика на врата.

Седнало е Джоре
Невъзможно е да не минем и през най-честия причинител на болежките в гърба, а както всички вече сте се досетили, става дума за 8- или 10-часовото (а често и денонощно) седене пред компютъра. Решението е да се раздвижвате по-често, но ако нямате време през обедната почивка, то поне правете по някой и друг тегел из офиса. Друг полезен трик е да подложите масивна книга или купчина списания под вашия монитор, но нека екранът да не надвишава нивото на очите ви. Също така сложете една книга със същата дебелина и под стъпалата си, за да смекчите напрежението в гръбначния стълб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти