Вкусните италиански братовчеди

Вкусните италиански братовчеди
Снимка: Thinkstock

Брускетите и кростините са сред най-популярните италиански предястия и съвсем спокойно можем да заявим, че са доста близки в хранителния си състав.

Именно затова ще ги наричаме вкусните италиански братовчеди. 

Те обаче са доста тежки и често се използват и като основно ястие, особено през летните горещини.

Вкусът на летните домати е несравним, а тези рецепти предлагат разкриването на пълноценния им вкус. Предлагат се хиляди рецепти с безброй различни вариации, в чийто състав има най-различни топинги и добавки като пиперки, сирена, маслини, колбаси, риба и т.н.

В комбинация с охладено вино се получава несравнима комбинация. Замествайки продуктите с наличните за сезона, може да ги консумирате по всяко време на годината.

Но каква е разликата между двете предястия кростини и брускети, като се има предвид, че съществува и подвидът кростони? Това е доста труден въпрос и малко хора биха дали еднозначен отговор.

Истината е, че за типичните италиански "bruschetta" хлябът се реже по-дебело, маже се със зехтин и чесън, след като се препича.

За разлика от него, италианските "crostini" са по-тънко нарязани и не се натриват с чесън. Разбира се, съществуват и още различия, които обаче могат да бъдат забелязани само от един истински италианец.

Следващата разлика е между кростините и кростоните. Тук тя е лесно забележима, дори от непрофесионално око – просто кростоните са с по-големи размери от кростините.

Независимо от разликите, брускетите и кростините радват с невероятен вкус. Те са лесни за приготвяне и са подходяща лека закуска за всяко време.

Ето как може да си ги приготвите:

Брускети с домати

Необходими продукти: 4 филийки хляб, 2 домата, зехтин, чесън, пресен босилек, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Доматите се измиват, отстраняват им се семената и се нарязват на кубчета. Подправят се със студено пресован зехтин, сол и черен пипер. Листата на босилека се измиват, нарязват и се добавят към доматите.

Филийките хляб се препичат добре от двете страни. Намазват се със зехтин. Филийките се гарнират с доматената смес и се сервират.

Неаполитански кростони

Необходими продукти: 4 филийки хляб, 8 филенца аншоа, 8 резена моцарела, 2 домата, зехтин, риган, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Доматите се измиват, отстраняват им се семената и се нарязват на кубчета. Върху филийките се нареждат доматите и моцарелата, като се редуват – малко домати, резенче моцарела, пак домати, отново моцарела и т.н.

Поръсва се със сол, черен пипер и риган и се полива със зехтин. Отгоре се нарежда и аншоата. Кростоните се пекат в предварително загрята фурна за 10-тина минути, докато моцарелата се разтопи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти