В битка с анорексията

В битка с анорексията
Снимка: Личен архив

Между 150 и 200 хиляди момичета страдат от анорексия в България. Трудно е да се направи точна статистика, защото в повечето случаи страдащите от хранителни разстройства или до последно отричат за болестта, или крият проблема си.

Факт е обаче, че през последните десетилетия броят на болните от анорексия  и булимия се увеличава.

Защо превръщаме храната в наш враг?

Опитвайки се да бъдем перфектни и да подражаваме на звездите от екрана, сме готови да жертваме дори здравето си. А понякога рискуваме и живота си.

Вероника Стефанова е красиво 23-годишно момиче. От малка се занимава с мода, печелила е конкурсите „Мис Автомобилизъм” и „Мис Туризъм Европа 2015 г.” За нея красотата е призвание, но само преди години, заради суетността си е жертвала тялото и здравето си.

Вероника е само на 16 г., когато анорексията се появява в живота ѝ. Отнема ѝ 2,5 г., за да се пребори с коварната болест и да възвърне нормалните си килограми.

В.С. Единствената ми мотивация беше да свалям още килограми, за да мога да се харесам и да приключи завинаги този тормоз, но аз винаги се виждах пълна. Този процес на самоунищожаване се превъзмогва много тежко.

Лечението е дълго и трудно, защото водиш битка със самия себе си. Вероника се лекува в болница под постоянно наблюдение.

Най-трудните мигове от лечението ѝ са били моментите, в които е губела вяра и е мислила, че няма да се пребори с анорексията.

"Не можех да спя по цели нощи, постоянно мислех за храна, изпитвах страх от нея. Чувствах се уплашена, когато губех жизнените си сили."

Вероника не само успява да пребори болестта, но и благодарение на това препятствие, пренарежда приоритети си, вижда една друга страна от живота.

"Осъзнах колко е важно да си помагаме и да се подкрепяме, защото по време на лечението ми се сблъсках с много хора, които се опитваха да ми помогнат и наистина успяха. Трябва да бъдем щастливи само защото сме здрави."

Амбицията за по-добър и пълноценен живот дава стимул на красивата Вероника да осъзнае, че има проблем и трябва да се лекува. Тъй като анорексията най-вече засяга психиката, младото момиче първо трябва да започне да се харесва такава, каквато изглежда и после да възстанови хранителните си навици.

"В периода на възстановяване имах най-силно доверие на момичетата, които вече бяха преживяли тази болест. Имах чувството, че само те ме разбират и съветват най-добре."

След като завършва лечението си, Вероника се свързва с всички свои лекари и намира координатите на други момичета, болни от анорексия.

"Едно от най-трудните неща е момичетата да осъзнаят, че имат нужда от лечение."

Вероника се среща с момичета, страдащи от анорексия и булимия из цялата страна. Склонява ги да се лекуват, разговаря с тях и с родителите им. Помага им да възстановят хранителните си навици, тъй като периодът на захранване е труден и изисква специфично меню, одобрено от специалисти.

Мечтата на ѝ е да създаде социален център за психично здраве, в който да се лекуват хранителни разстройства и други зависимости.

Сега за Вероника вътрешната и външната красота са равнопоставени и никога повече не би рискувала здравето си, само за да има перфектно тяло.

Продължава да се занимава с мода, а последният връх, който покори, е в Южна Корея. Българката стана първа подгласничка на конкурса „Кралица на красотата Свят”.

"За да изглеждаме добре е необходимо да се поддържаме, но не за сметка на здравето ни. Всичко трябва да се получава по естествен начин чрез спорт, достатъчно сън и добра храна."

След време Вероника ще слезе от модния подиум, за да се впусне в друго много по-сериозно начинание- политиката. Младото момиче учи политически науки и има амбиции някой ден да бъде министър.

Вероника е пример за това, че анорексията може да бъде преборена, стига да имаш желание за живот и хора, които да те подкрепят.

"Относно момичетата, които нямат този проблем мога да ги посъветвам да харесват себе си такива, каквито са и да не се опитват да подражават на други хора.

Много често се лъжат по снимки от списания и фотосесии, трябва да знаят, че зад всяка снимка стои екип от гримьор, фризьор, фотограф и най-вече фотошоп.

Няма перфектни хора и ако искат да променят нещо в своята фигура да не залагат на диети, а на спорт."

Четете още:

На война с храната

Анорексия по наследство

Анорексия при бременните

Все повече мъже страдат от анорексия

Моделът, който пребори анорексията

Аз обичам себе си и наистина го мисля

Автор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти