Все повече мъже страдат от анорексия

Френският модел Изабел Каро (на билборда) умира на 28 години от анорексия през 2010 г.
Снимка: Getty/Guliver

Ново британско проучване разкрива, че все повече британски мъже страдат от различни хранителни смущения, като броят на анорексиците сред тях постоянно расте.

Близо 1,6 млн. жители на Острова са засегнати от подобен тип заболявания, а една пета са представители на силния пол.

Нормално момичетата и жените са тези, които вечно са потиснати от фигурата си и по-често се разболяват от анорексия, но ето че последните научни данни показват, че и мъжете масово започват да се сблъскват с този проблем.

Казусът с обсебването да сме ненужно слаби, обаче, се изразява по различен начин при двата пола.

И докато жените редуцират приема на храна, то мъжете свалят килограми, подлагайки се на постоянни физически тренировки.

Но защо все повече представители на силния пол са засегнати от хранителни смущения?
До голяма степен всички списания, от които надничат перфектно изваяни тела и цялата фитнес култура, издигната в култ почти навсякъде по света, са "горивата", движещи манията да слабеем до неузнаваемост. Като прибавим към картинката и мъжките модели, чиито пропорции чак дразнят с идеалния си силует, пътят към анорексията бързо се скъсява.

Кои са рисковите фактори?
И при двата пола най-силните причини за хранителните смущения са депресията, стресът и психическият и физически тормоз от заобикалящата среда. Затова храната най-често става убежище или кошмар за по-лабилните личности, които напълняват или непрестанно топят килограми, превръщайки се в ходещи сенки.

Знаете ли какво е бигорексия?
Ако анорексиците се мислят са дебели, дори и да тежат 35 килограма, то бигорексиците са на противоположното мнение и винаги се виждат като прекалено кльощави, което ги кара постоянно да трупат мускулна маса. Преследването на масивна телесна структура подчинява тези индивиди да поглъщат огромни количества протеини и подобен тип изкуствени добавки. Много от тях се пристрастяват и към стероидите, които увреждат редица органи с течение на времето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти