Говори

Тревожните родители предават страховете си на децата

Тревожните родители предават страховете си на децата
Снимка: iStock/Getty Images

Есента е особен, преходен период, между лятното безгрижие и екстровертност и зимното „прибиране навътре“. Обичайно този период е свързан с повишаване на тревожността, задачите в семейството се увеличават, режимът става по-активен и стриктен, а към това се добавят и нормалните сезонни вирусни инфекции. Много родители споделят, че именно през есента и зимата се чувстват най-напрегнати и изтощени, а децата, изглежда, отговарят със същото, но по свой собствен начин.

Свързахме се със специалист, който да ни разясни спецификата на взаимоотношенията вкъщи в този период, както и да даде някои препоръки за това как ние, възрастните, да се опазим психически и физически здрави, така че да предпазим и децата от прекомерната ни проява на страх и тревожност. На следващите въпроси отговаря д-р Мария Василева, специалист по детски болести, магистър по психология и психопатология на развитието, човек с много практически опит и знания по тези теми.

Д-р Мария Василева специалист по детски болести
Снимка: Алпен Фарма
  

Есента е напрегнат сезон за семействата с деца - отразява ли се това напрежение на децата и в какво се изразява то при тях?

Есента е сезонът, в който прибираме златната реколта от плодове и зеленчуци, но тази есен е необичайна. Изживяваме страхове за настоящето и бъдещето, а нашата повишена тревожност неминуемо се отразява негативно и на децата ни. У дома коментираме здравословното състояние на децата от групата или класа, на учители, треньори...

Учениците, чийто преподавател се е разболял, си задават въпросите: „Ние ли го заразихме? Ще оздравее ли?” и могат да си създадат комплекс за вина.

Как стресът влияе на децата? Какво могат да направят родителите, за да въздействат положително върху тези стресови ситуации?

Децата се раждат без страхове. Ние, родителите и хората, които се грижим за тях, им ги създаваме - т.е. детските страхове са огледало на нашите. При емоционално лабилните хора обаче страхът може да премине в болестно състояние.

Да, коронавирусът налага рестрикции, смяна на стереотипи и поведение, но ние трябва да се адаптираме. Другата алтернатива е живот в непрекъснат страх, на антидепресанти...

Затова нека се преборим със страховете си и нека не превръщаме живота на децата си в тягостно съществуване.

Има щадящи начини да повлияем на усещането за повишена тревожност и на депресивните настроения. В такива случаи препоръчвам на моите пациенти комбинацията от Шуслерови соли №2, №5 и №7, която има много добър ефект, приемана всекидневно за намаляване на стреса.

Подпомага нервната система да се справи с необичайното психическо натоварване, помага при безсъние, негативни мисли и страхове. 

На моите пациенти в общия случай препоръчвам по 5 табл. от всяка сол, разпределени 3 пъти през деня – сутрин сол №5, на обед сол №2 и вечер сол №7.

Вирусите също настъпват уверено през тези месеци. Какви превантивни мерки трябва да вземем, за да се опазим колкото се може по-дълго време здрави?

Есенният сезон е началото на дълъг период, през който много вируси се „развихрят”. Обичайната картина на оплакванията при пациентите е: повишена температура, втрисане, мускулни болки, обща отпадналост, липса на енергия, главоболие и др. Как се е стигнало дотук? Простудили сме се, имали сме контакт с човек, който е хремав, киха, кашля.

Не всяка проява на симптоми на вирусна инфекция означава, че сме болни от COVID-19. При наличие на контакти с много хора и на специфични симптоми (например липса на вкус и обоняние) е добре да си направим PCR тест. Най-добре е диагнозата да бъде поставена навреме, да се започне адекватно лечение и карантина, коректно да се посочат контактните хора. Не е необходимо да ходим по лекарски кабинети, да чакаме в чакални и да правим излишни контакти с потенциално болни. Телефонните консултации са най-безопасни и за пациентите, и за лекаря.

Що се отнася до превантивните мерки, хората, които са стабилни психически и вземат правилните решения, по-лесно се адаптират към ситуацията. Тези хора боледуват по-рядко и, ако се разболеят, инфекциите при тях протичат по-лесно и по-бързо. Затова е важно да сме реалисти, да оценяваме обективно обстоятелствата и да изградим своя стратегия за поведението ни за предпазване и намаляване на риска от заразяване.

Лична отговорност на всеки е да спазва противоепидемичните мерки. Ползването на маска ни пази от другите, но и предпазва другите от нас. Всеки би могъл да намали посещенията си на обществени места, а ако се налагат, престоят да е по-кратък, да се спазва дистанция. Нуждата си от социални контакти бихме могли да запълним с отделяне на повече време на семейството, с нови хобита и интереси, с комуникация онлайн.

Всеки трябва да намери „своето” нещо, което да му помогне да се съхрани психически, а това е предпоставка за физическо оцеляване. Ще споделя какво правя аз от началото на пандемията – преоткрих бродерията и по-специално везането на шевици. Това е хоби, което дава много положителна, чисто женска енергия. Работата с ръце, фините движения се отразяват добре на нервната система. Защо да не бродираме заедно с нашите деца? Книгите също ме спасяват в трудни моменти. Тези на историческа тематика ни помагат да си дадем сметка, че животът в момента е труден, но човек успява да просъществува и в далеч по-тежки условия, когато е мотивиран и има цел. Загиват тези, които спират да се надяват и просто чакат смъртта.

Има ли продукти, подходящи за цялото семейство, които могат да бъдат прилагани едновременно в подкрепа на имунната система?

Добре е в семейната аптечка да разполагаме с противовирусни препарати, подходящи за цялото семейство и лесни за прием. За стабилен имунитет препоръчвам на моите пациенти комбинацията на имунната Шуслерова сол №3 железен фосфат и респираторното антивирусно лекарство Инфлуцид. Могат да се приемат заедно, включително и от малките деца над 1 г., бременни и кърмещи жени, хора с хронични заболявания. И може да се съчетаят с всеки друг вид профилактика и лечение. На пациентите си в общия случай препоръчвам да ги приемат 3 пъти по 1 таблетка дневно, за период от минимум 1 месец. Подпомагат имунния отговор на организма спрямо вируси и бактерии, предотвратяват проникването им в клетките и разпространението им.

Какво бихте препоръчали на родителите, за да поддържат себе си и децата си в добро здраве дългосрочно (какво е важно да си набавят с храната, колко да се движат, други елементи, важни за психическото и физическото благоразположениe)?

Вече говорихме, че стабилният имунитет зависи пряко и от психическото равновесие. Освен да не се поддаваме на страха, са важни още и следните фактори: достатъчно сън, разходки сред природата, консумация на свежи плодове и зеленчуци, на много течности, най-вече сокове и чай. 

По отношение на храната – избирайте храни, богати на витамини D и C, а също и на цинк. На пациентите ми през цялата година препоръчвам „домашна лимонада” – сок от ½ лимон, 2-3 чаени лъжички захар, 1/3 ч лъжичка сода бикарбонат. Пие се задължително след хранене. Предпазва от стомашно-чревни нарушения, доставя нужния витамин С, има тонизиращ ефект, променя PH и нарушава комфорта на вирусите и бактериите, попаднали през устата, както и затруднява навлизането на такива.


За Шуслерови соли: Хомеопатични лекарствени продукти без специфични показания за възрастни и деца над 1 година. При употреба под 1 година потърсете съвет от лекар. Преди употреба прочетете упътването.


За Инфлуцид: Хомеопатичен продукт за възрастни и деца над 1 година. Преди употреба прочетете упътването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти