Писна ми от мазоли

Тежки стъпки
Снимка: netinfo

В името на модните тенденции и красотата сме готови да се напъхаме в какви ли не удобни и неудобни обувки, но в един момент всеки плаща своя данък за дискомфорта, който е причинил на своето тяло. Така се случва и с мазолите, които се образуват в резултат на продължителен натиск на някакъв предмет (повърхност) върху стъпалото, дланите и пръстите на крайниците.

При краката например има случаи, когато костите на ходилото оказват дълготрайно натоварване върху обувката и тогава кожата в тази зона се превръща в мазол. Най-честите места за образуване на мазоли са палецът и кутрето на крака. Освен това, загрубяване на кожата се развива и в долната част на стъпалото, а макар и рядко, меки мазоли могат да се появят и между пръстите.

Решението в редица от казусите е свързано с намаляването на натоварването, което се получава върху кожата. За целта най-лесният вариант е да се сменят обувките. Добра работа вършат и ортопедичните стелки, но така или иначе не пренебрегвайте този проблем, защото не рядко се стига и до хирургическа намеса.

Ето и няколко рецепти за домашно третиране на мазолите:

* Живовлякът е чудесен спасител от мазоли. Там, където е болезнената област прикрепете лист от това растение, залепете го с лейкопласт и преспете с превръзката. Ако все още мазолът не е поотминал, повторете процедурата няколко пъти.

* Загрубялата кожа се потапя в топла вода, като предварително завържете към мазола парче остъргана лимонова кора. Отново останете с компреса цялата нощ и продължете лечението три, четири дни.

* За да се справите с втвърдявания и напукани пети, направете вана с лайка и сода за хляб. Водата да бъде топла, но не гореща. Краката се накисват за 20-25 минути. В тази комбинация содата ще омекоти кожата, а лайката пък ще дезинфекцира раните.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти