Съвети от специалист: как да се храним след великденския пост

храна
Снимка: Thinkstock

Великденският пост пречиства както душата, така и тялото. Такъв продължителен период на ограничено хранене обаче крие и известни рискове и преминаването от пост към консумирането на месо трябва да се прави внимателно, смята специалистът по хранене Елена Жекова.

Във времето на поста лишаването от месо и храни от животински произход потиска ензимната секреция, т.е. намалява способността за разграждане на храните от този тип, обяснява експертът. 

Ако веднага след поста започне голям прием на месо, тялото може да бъде подложено на голям стрес.

Първо се натоварва системата на панкреаса, жлъчката, черният дроб, стомашно чревен-тракт откъм смилане. Може да има тежест в стомаха, гадене, повръщания, подувания, съответно панкреасни кризи. Ако разпознаете това, значи сте прекалили с мазнини и с месо, обяснява Елена Жекова.

За да се избегне този момент, специалистът препоръчва приемът на месо и животински продукти да започне с малки количества, които да се увеличават постепенно.

Това може да стане с едно яйце или жълтък за деня, с малко месо – 50 грама, за да може тялото да се пренастрой, да събуди този ензимен приток в стомашно-чревния тракт, обяснява Жекова.

Според нея за правилната пренастройка на организма са нужни около 3-4 дни.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти