Свежи, красиви и креативни... с чаша бира!

бира
Снимка: Istock

Д-р Райна Стоянова специализира ендокринология и болести на обмяната и е асистент в катедрата по Клинична фармакология и терапия. Тя е и част от консултативния съвет на фондация "За храната", консултира и изгражда хранителни режими, включително и след извършено генетично изследване NutriGen. Участва в различни проекти, свързани със здравословното и балансирано хранене в страната, обучения и семинари на различни тематики, свързани с храненето.

Научните ѝ интереси са свързани най-вече с храненето при различни заболявания, хранене при спортисти, микробиома, чернодробните заболявания и метаболитния синдром.
Д-р Стоянова е член на Българско дружество по хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Българското дружество по Ендокринология, Европейската асоциация по кардиология (ESC), Европейската лига по ревматизъм (EULAR), Международната асоциация по Затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN), Българската фитнес асоциация (BFS).

Днес тя е в Edna.bg с мнение и препоръка за това как да консумираме една от любмите ни напитки – бирата, и води ли тя до качване на килограми и неприятното „бирено коремче“!

Снимка: Д-р Райна Стоянова/Личен архив

**********************
Кара ли ни бирата да пълнеем и води ли до образуването на така нареченото “бирено коремче”? Колко калории средно съдържа една бира?

Много благодаря за чудесния въпрос! Отговорът е „Не“- бирата не ни кара да пълнеем, напротив - умерената консумация на бира може да присъства в редуциращи теглото хранителни режими, стига да нямате други противопоказания за това. Поради по-ниското алкохолно съдържание, богатството на витамини от В-групата и микроелементи, бирата, освен че не пречи на фигурата, има и полезни ефекти.

Енергийното съдържание на бирата е около 43 - 45 kcal на 100 мл, като то варира в зависимост от алкохолното съдържание. Безалкохолното пиво има най-малко калории - само 25 на 100 мл, а с най-висока енергийна стойност е тъмната бира.

Какви са основните съставки в бирата?

Основните съставки на бирата са вода, малц, хмел и пивни дрожди - както сами разбирате, пивото е един натурален продукт на алкохолната ферментация. Най- характерната суровина на кехлибарената течност е малцът. Благодарение на специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, той създава възможност за получаването на най-различни по своя характер пива. Хмелът придава онази специфична приятна горчивина и аромат и спомага за стабилността на напитката и за формирането на пяната.

бира
Снимка: Istock

Какви са полезните вещества в пивото и какъв ефект имат върху организма ни?

Малцът в пивото се добива от покълнали зърнени суровини (ечемик, пшеница, царевица и др.), което я прави чудесен източник на водоразтворимите витамини от група В - В2, В6 и В12. В-витамините играят важна роля в клетъчния метаболизъм и кръвотворенето. Счита се, че бирата, консумирана в малки количества, регулира кръвното налягане и повишава нивото на добрия холестерол (HDL).

Хмелът също има благоприятно свойство, като действа успокояващо и релаксиращо. Също така, пивото е богато и на антиоксиданти - т.нар флавоноиди, които неутрализират свободните радикали. Последните представляват агресивни молекули кислород, които могат да увредят структурата на клетките и водят до процесите на стареене и много болестни състояния, сред които и рак.

Антиоксидантите се съдържат в по-големи количества в тъмните видове бира. Кехлибарената напитка е и източник на много минерални вещества - калций, калий, силиций, натрий, цинк, магнезий, фосфор и др. Също така сред проучените ѝ полезните свойства са: намаляване нивото на стреса, предотвратяване понижаването на костната плътност и тъй като съдържа 90% вода дренира организма, но винаги в умерена консумация.

Какво означава „умерена консумация“ на бира? Как можем да си я представим в количество пиво?

По данни на Световната здравна организация (СЗО), допустимата дневна доза алкохол за жените е 0,20 г., които се равняват на 0, 5 л бира (стандартна бутилка), а за мъжете - 0,40 г. алкохол, т.е. две бутилки пиво.

бира
Снимка: Istock

Споделете ни какво е за вас бирата?

Знаете ли, лично за мен чаша охладена кехлибарена течност с белоснежна и плътна пяна по ръба е перфектният завършек на деня. И това не е случайно - бирата се приема като натурален антидепресант и е разрешена в малки количества дори за дневна употреба. Счита се, че консуматорите на бира имат позитивен характер и добро настроение!

Кои са храните, които е най-подходящо да комбинираме с бира? Разкрийте ни някои рецепти за ястия, които съдържат бира?*

Бирата успешно се съчетава с почти всички храни. По-леките ястия се комбинират със светлите видове пиво, а по-тежките блюда чудесно се съчетават с тъмна бира. Остаряло е „спрягането“ на пиво с цаца или пържени картофи. Напротив, кехлибарената напитка е добра „компания“ на различни гурме ястия и дори десерти, в зависимост от характеристиките ѝ.

Бирата се използва и в приготовлението на различни ястия и именно това е тайната съставка на бирените хлебчета, които, приготвени от пълнозърнесто брашно, освен много вкусни, могат да бъдат и здравословни. С пиво се приготвя и заливката на ястия с месо, които изпечени във фурната чудесен вкус.

бира
Снимка: Istock

Знаем, че бирата се използва и за разкрасяване – какво да направим ние, жените, за да се възползваме от тези процедури?

В ръководствата по физиотерапия на кожните болести се споменава за благоприятния ефект на бирената мая при акне, дерматити и псориазис. Благодарение на белтъчните съставки, както и богатството на витамини В, бирената мая променя кожната микрофлора и спомага за нейния сияен вид. Неслучайно в древен Египет са се ползвали вани с пиво за възстановителни процедури.

бира
Снимка: Istock

Вярно ли е, че умерената консумация на бира стимулира креативното мислене?

Мозъчната кора контролира съзнателната мисъл, езика и общуването. Когато алкохолът, в умерено количество, достигне до мозъчната кора, се отпускаме леко и това освобождава мозъка от обичайните мисли, с които е ангажиран. Установено е, че бирата ни кара по-малко да се безпокоим за непосредствено заобикалящия ни свят, което освобождава мозъка да прави по-дълбоки връзки и съответно да ражда страхотни идеи. Така че може да се каже, че наистина пивото съдейства за творческия потенциал, но задължително в умерена консумация, след работа, с близки и приятели.

Какви са най-смешните и невероятни митове за бирата, които сте чували?

„Можете да се справите с шкембето, ако преминете само на светла бира.“

Истината е, че светлата бира е съвсем малко по-нискокалорична от тъмната. Така че, няма значение дали ще пиете само светла бира. Тайната за свалянето на „биреното коремче“ е в количеството бира, в модела на хранене и цялостния начин на живот.

Друг смешен мит, който съм чувала сред разни хора е, че може да се пие бира по време на кърмене или дори, че бирата стимулира кърмата. Това е недопустимо! Алкохолът преминава в кърмата и в плацентата, преодолява бариерата на централната нервна система, която при бебетата е силно уязвима.

бира
Снимка: Istock

Разкажете ни повече за модерната напоследък безглутенова бира. Различен ли е вкусът ѝ спрямо стандартното пиво и какви са нейните качества?

Безглутеновата бира е наистина модерна, най-вече във връзка със зачестялата „мода“ по безглутеновото хранене. Първото българско пиво без глутен вече е факт и всички, които съблюдават такъв безглутенов режим на хранене, могат да се възползват от него. Бирата е произведена от безглутенови суровини като елда, просо, ориз и други. Безглутеновата напитка или тази с ниско съдържание на глутен, тепърва ще е тема с широк обществен резонанс, имайки предвид, че бирата е една от най-предпочитаните напитки в цял свят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти