Свещите не са само за романтика

Свещите не са само за романтика
Снимка: Thinkstock

Представяте ли си романтична вечеря без изискан свещник на масата? Не, разбира се.

Оказва се, обаче, че деликатният пушек от свещи е не само приятен, но може да бъде и полезен. Предците ни са живели на светлината на лоени свещи и не са имали проблеми заради тях, освен опушените тавани и опасността да забравят някъде мъждукащо пламъче, от което да възникне пожар.

Изследователи от Университета в Лунд, Швеция са установили, че вдишването на дим от свещи може да доведе до полезни промени в сърдечния ритъм. Счита се, че при горенето на свещта се отделят малки солни частици из въздуха в стаята, както и миниатюрни частици от калий и натрий. Последните два елемента участват в регулирането на ритъма на сърцето.

Учените предварително прегледали сърцата на мъже и жени, които били в малка стая. Друга група се намирала в друга стая, където вдишвали изпарения от дим, подобен на този от запалени свещи, без да го виждат и усещат. И едната, и другата група не знаели в какво помещение се намират. Сърдечната честота на доброволците от втората стая се подобрила.

Тъй като хората не можели да видят свещите и не знаели какво точно вдишват, ефектът на дима върху сърдечния ритъм не може да се обясни с иначе успокояващото действие на светлината от горящи свещи.

Повече соли се отделят от пламъка, когато той е изправен и свещите са далеч от вятър и течения. Учените предупреждават, че за предпочитане са свещите от пчелен восък, а не парафиновите, които са най-масовите на пазара. Дори ароматни свещи са по-рискови, тъй като вложените ароматни нотки могат да причинят пристъпи на астма и екземи.

Стеариновите свещи, които са разработени преди повече от два века и са много популярни в Скандинавските страни, са подходящи за всякакви случаи. Те горят и се топят по-бавно. Стеаринът в тях освобождава полезните калиеви и натриеви частици.

В заключение учените препоръчват използването на свещи, изработени от естествени материали (например пчелен восък) и да се избягват тези, които имат много оцветители и ароматизатори в тях, тъй като някои от тях могат да отделят опасни химикали при горене.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко чифта обувки имате в гардероба?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент