Сусамов тахан – как да го приготвим у дома и как да го ползваме

Сусамов тахан – как да го приготвим у дома и как да го ползваме
Снимка: Thinkstock

Сусамовият тахан набира все по-голяма популярност в последно време. Това до голяма степен се дължи на манията за здравословно хранене, която обзема все повече хора. Защо точно сусамов тахан?

Този хранителен продукт е естествен имуностимулатор. Съдържащите се в него желязо и мед участват в производството на бели кръвни телца, цинкът подпомага развитието им и стимулира функцията им да се борят с микробите, а селенът се грижи за производството на антиоксиданти и антитела. 

Само една супена лъжица сусамов тахан на ден може да осигури 10-12 % от нужните на организма количества желязо, селен и цинк. Съдържанието на магнезий в тахана пък подпомага състоянието на пациенти с астматични пристъпи, като облекчава симптомите им.

Таханът стимулира сърдечната дейност, благодарение на омега-3 мастните киселини. Те понижават нивата на холестерола и подпомагат лечението на сърдечно-съдови заболявания, вследствие от възпалителни процеси.  

Повече за полезните му свойства можете да прочетете ТУК, а сега ще ви дадем рецепта как да си го направите само у дома.

Имате нужда от:
240 г сусам
80 мл олио от гроздови семки
(слънчогледово олио или зехтин)

Сусамът се сипва в тава и се пече 8 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбърква, докато стане златист. След това се охлажда и се смила в блендер или кафемелачка. 

Малко по малко се налива от олиото, докато се получи желаната гъстота. Съхранява се в стъклен съд.

g
Снимка: Thinkstock

Сусамовият тахан се използва за направата на различни видове хумус, сладкиши, баклави и т.н. Той може да се смеси с мед в съотношение 1:2, при което да се получи изключително вкусна смес, която намазана върху сухар може да задоволи пристъпите на глад между основните хранения за деня.

Ето и няколко идеи как можете да го включите в менюто си:

Салата от карфиол с таханов сос

Необходими продукти: 500 гр карфиол, 2-3 стръка магданоз, 1 к. ч. тахан, сокът от един лимон, 2 скилидки чесън, ¼ кимион
Приготовление: Всички продукти се приготвят под формата на сос, с който се залива бланшираният карфиол.

g
Снимка: Thinkstock

Разядка със соеви кълнове и тахан

Необходими продукти: 250 гр соеви кълнове, 1 скилидка чесън, 1 с. л. сусамов тахан, 2-3 с. л. лимон, 2-3 клонки магданоз, щипка кимион, 3-4 с. л. зехтин, сол на вкус
Приготовление: Всички съставки се пасират и се поднасят с препечени сухари.

Овесени сладки със сусамов тахан

Необходими продукти: 1 ч. ч. сусам, 1 ч. ч. овесени ядки, 1 и ¼ ч. ч. пълнозърнесто брашно, 1 бакпулвер, 1 ч. л. канела, ½ ч. ч. натрошени ядки, ½ ч. ч. стафиди, ½ ч. ч. мляко или вода, ½ ч. ч. мед, ½ ч. ч. сусамов тахан
Приготовление: Бакпулверът се прибавя към двойно пресятото брашно, след което се прибавят всички останали продукти. Сместа се разбърква добре и се оформят малки топчета, които се пекат на силна фурна върху хартия за печене.

g
Снимка: Thinkstock

Припомняме ви и няколко чудни статии за сусамовия тахан, които сме ви предлагали преди:

Ползите от халвата

Салата от черен ориз с тахан

Елементарна и много вкусна закуска с банан

Кекс с тахан, сусам и мляко

g
Снимка: Thinkstock

Салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан

Как се прави: Мутабал

Хумус с авокадо

Апетитен хумус

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент