Салата от черен ориз с тахан

Колкото нестандартно, толкова по-вкусно

Салата от черен ориз с тахан
Снимка: netinfo
5 от общо 1 гласа

Черният ориз е невероятно атрактивен продукт и заради наситения си цвят, и заради чудесния ядков вкус. Като основна съставка на тази постна рецепта той проявява най-доброто от себе си в компанията на печени зеленчуци и ароматен дресинг с тахан.

Необходими продукти за 4 порции

1 ч. ч. черен ориз
4 печени чушки
4 резена печени патладжани, замразени или от консерва
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 с. л. мента, ситно нарязана

за соса:
1 ч. л. сусамов тахан
5 с. л. зехтин
1 скилидка чесън, пресована
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. мед
1 щипка фино настъргана лимонова кора
1 с. л. сусам
 сол на вкус

Начин на приготвяне

1. Оризът се измива, залива се с 3 ч. ч. вода и се слага да се вари на тих огън с ½ ч. л. сол за 30 - 40 мин., докато омекне, но без да се развари. Ако има останала вода, се прецежда.

2. Оризът се смесва с нарязаните чушки, патладжани, магданоз и мента.

3. Разбъркват се заедно таханът, чесънът, медът, зехтинът и лимоновите сок и кора. Посолява се на вкус и салатата се залива със соса.

4. Сусамът се слага на умерен огън в сух тиган и се разбърква, докато леко се зачерви. Поръсва се върху салатата.

Още рецепти:

Сладки с тахан халва
Салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан
Фалафели
Няколко бързи рецепти

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти