Не подценявайте ходилата си

Стъпка по стъпка
Снимка: netinfo

Толкова много и различни неща пренебрегваме в този живот, а какво остава за нашите стъпала. Непрекъснато ги настаняваме в неудобни обувки или ги качваме на безкрайно висок ток, а в края на деня страдаме заедно с изнурените си нозе. Но стига толкова мъки и нека не се примиряваме с тази болезнена ситуация, а отвърнем на удара с малко повече старание и загриженост.

* Дойде ли време за миене на стъпалата не пропускайте да освежите и зоната между пръстите на краката с гъба или кесийка за тяло, защото именно там се събира най-много мръсотия. По същия начин третирайте петите и цялата долна част на ходилата, защото редовно се забравя тази област от краката, която има нужда от сериозно хигиенизиране. За целта се предлагат и много удобни четки с по-дълга дръжка, чрез които ще запазите по-добро равновесие при почистването. Преди да обуете чорапи, задължително подсушете стъпалата добре, за да не стават ''арена'' на гъбички и неприятна миризма.

* Ако обичате да правите водни бани на краката си, забравете за английската сол или т.нар. магнезиев сулфат. Тя само ще изсуши допълнително краката ви, без да постигнете кой знае какъв ефект. По-добре потопете нозете си в затоплена вода (но не гореща) и добавете няколко капки течен сапун.

* Овлажнявайте своите ходила след къпане с помощта на различни лосиони и кремове, а по време на зимните месеци кожата на стъпалата е по-суха и тогава е желателно да третирате долната част на краката още по-често с хидратиращи продукти.

* Редувайте обувките си на принципа - ''днес съм с единия чифт, а утре с другия''. Което значи да имате поне два модела всекидневни обувки, които да разменяте през ден. Що се отнася до чорапите и чорапогащника, абсолютният минимум е да ги сменяте всеки ден, а ако го сторите и повече пъти в хода на денонощието, ще е още по-удачно и предпазващо ви от зловонен аромат и инфекции.

* За съжаление краката се потят и този факт никак не е от полза за вас и околните. Затова хората с такъв проблем е добре да накисват краката си във вода, към която е прибавен оцет.

* Колкото и да ви харесват дадени обувки не ги купувайте, щом пръстът ви опира в тях. Специалистите препоръчват да се носят обувки с ток до 5 см, но сме наясно, че малко жени се харесват в толкова ниски обувки. И все пак, ако не можете без висотата на тока, то поне редувайте неговата големина, за да не натоварвате петите и ахилесовото сухожилие.

* Чехлите, които всички толкова обичат са комфортни за лятото, но внимавайте като ги носите, защото те не осигуряват добра опора на ходилото. Така че бъдете предпазливи как и къде стъпвате.

* Бременните жени са предразположени към проблеми с краката. Бъдещите майки трябва да носят равни обувки или такива със стабилен и нисък ток. Често при това състояние ходилата отичат, така че имайте предвид този факт и не се стряскайте, ако изведнъж се наложи да си купите обувки с един, два размера по-големи от обичайното.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти