Странен, но вкусен... родопският пататник

Странен, но вкусен... родопският пататник
Снимка: Thinkstock

Западните кръстоносци били замесени в неговата история. Не е доказано, но сигурно е така.

Пататникът е традиционно родопско ястие от картофи, лук, сирене, яйца и джоджен, изпечени в тесто.

Прилича на баница или пирог с картофена плънка, но все пак е различен, т. е. уникален.

Ако се съди по разнообразните рецепти, някои продукти може да се пропуснат, особено ако липсват в хладилника. А може да се добавят и други. Може да се направи без тесто (гол пататник) или без сирене и яйца, или да се добави кашкавал, или гъби (горски пататник), или нещо друго.

Картофите, лукът и джодженът обаче са задължителни. (Което не пречи понякога да се използва и магданоз.) Освен това пататникът може да се пече в тава на фурна или в тиган върху котлон, като първо се изпича от едната страна и после внимателно върху капак се обръща и се връща в тигана, за да се изпече от другата страна.

В село Чокманово, според някои сведения, правели и варен пататник, но усърдно криели рецептата. Подобен специалитет от картофи и лук, изпечени в тесто, правят и в Стара планина около Тетевен. Там му казват барабойник и твърдят, че е различен от пататника.

Правете пататници

Преди десетина години по време височайша визита в Чепеларе Иван Костов беше казал на местните хора: „Правете пататници.” В смисъл, че пататникът е нещо хем старо, хем непознато и интересно, което го прави перспективно за развитието на туризма в района и ако образът и вкусът на това лакомство свият гнездо в съзнанието на чуждите туристи, те постоянно ще питат къде е пътят за Чепеларе.

Чепеларци не са преставали да правят пататници, както и тетевенци постоянстват с техния барабойник, но все още не са се замогнали от това усилие. Явно има нещо друго, нещо невидимо с просто око, но решаващо важно, от което зависи успехът на пататника. Липсва му история, някакъв драматичен или лиричен (а най-добре и двете) разказ, който да го впише в националната съдба, а защо не и в съдбата на Европа.

Защо не "картофник"

За съжаление произходът на това ястие не е известен, но нищо не пречи неговата история да бъде съставена на базата на реални събития от миналото.

Самото име на пататника звучи някак странно и естествено отвежда към испански и английски наименования на картофа.

Думата „патати” за картофите явно е влязла в българския език отдавна, тъй като тя присъства и в речника на Найден Геров (1895). Там срещу „пататы” са посочени синонимите „барабой”, „компир” и руското „картофель”, което впрочем е по-скоро немско.

По всичко личи, че в появата на пататника по българските земи са замесени западни сили и интереси. Явно има някаква европейска връзка щом е пататник, а не картофник.

Рицарско-родопски легенди

Ако българската туристическа индустрия проявяваше повече въображение, отдавна щеше да е открита, изследвана и разказана в разнообразни версии някоя старинна легенда за родопския пататник.

Разказът би могъл да свърже някой от западните рицари, участвали в Четвъртия кръстоносен поход (1199-1204), примерно някой Жофроа дьо Едикъдеси с красива славянска девойка от Станимака, Чепеларе, Смолян или друго родопско селище.

Той, облечен в тежки железни доспехи, отивал към Константинопол да прави Латинска империя по заръка на папа Инокентий III, а тя през това време белела платно в бистрите и студени извори на някоя планинска река. Той, понеже бил жаден от пътуването, се навел да пие вода, а тя му направила забележка, че й цапа чеиза с калните си шпори.

Така се запознали и там под вековните буки пламнала една романтична любов. Тя го дарила с нежност, а той я посветил в тайните на пататника, който многолюдната рода на момичето скоро обикнала, а рецептата била разпространена и в околните села и колиби.

От Забърдо до Холивуд

По-нататък може да се разкаже как рицарят отвел своето родопско момиче в своя френски (английски, германски, нидерландски, венециански – според различните версии и предпочитания на туроператорите) замък, където двамата живели дълги години щастливо и имали много деца. Добре е някои от децата да се окажат по-късно кръвно свързани с царстващите европейски династии – Бурбони, Хабсбурги, Хохенцолерни.

Така историята по-лесно ще може да се продаде на Холивуд и по нея да се заснеме блокбастър с рицари, красиви природни гледки от Родопите и апетитно димящи пататници.

Полезно би било да се изследва също ролята на тамплиерите и масоните в историята на пататника. Щом са навсякъде другаде, няма как и тук да отсъстват. Това би дало повече цвят на историята, както и яйцата дават повече вкус на пататника. А може и рицарят да е загинал пред стените на Одрин или на друго място от меча на българския цар Калоян.

Необходимата митология

Възможна е и такава версия, но това са подробности, които допълнително ще се уточняват с холивудските продуценти и сценаристи. Важното е, че така пататникът вече ще има достоверна история, ще има не само вкус и аромат, но и доза човешка интимност, което за туристическата и филмовата индустрия е стратегически важно.

Няма никакво значение, че картофите са донесени в Европа доста по-късно. Митовете не се интересуват от такива работи. За мита е важно да се превръща лесно в маркетингов продукт.

Ако родопчани си бяха изследвали потеклото на пататника, сигурно и тетевенци щяха да направят същото с барабойника. Така, по думите на Хашек, един казва едно, друг казва друго и делото върви напред и преуспява.

от Ясен Бориславов

Още статии от списание "Мено":

Българското прошуто от разложкия край: нафпавок

Брезаола в детайли

Спокойствие на хапки

Техника "меренге" за сладки целувки

Как да си направим прясна паста?

Алабаш, а не ала-бала

Как се е появила шопската салата?

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти