Българското прошуто от разложкия край: нафпавок

Българското прошуто от разложкия край: нафпавок
Снимка: netinfo

Нафпавок е интересен и вкусен сурово-сушен колбас от разложкия край.

Добре отлежал и много качествен, прави се от столетия по специфичен занаятчийски метод и не отстъпва на световноизвестни деликатеси, съизмерими с него – например хамон серано и лонганиса де Вик от Испания или италианското прошуто крудо.

Но нафпавок има собствен, специфичен характер – вкусов аромат на добре съзряло месо, с дълбока сладост, лека пикантност и изявени землисти нотки.

Според местните хора нафпавок се прави от най-малко един век във всички села от разложката долина: Елешница, Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, Годлево, Бачево.

Използва се само най-хубавото месо от домашно гледаните прасета, а размерът и формата на колбаса от кълцано и подправено месо варира в зависимост от това дали се пълни дванайсетопръстник (бабичка), мехур (меурче) или стомах (дедец).

Разложката долина е единственото място в света, където този деликатес може да отлежи успешно и да придобие специфичния си вкус и аромат.

Днес традицията се пази най-вече в село Горно Драглище от около 20 семейства.

Но нафпавокът е скъп и празничен деликатес, чието приготвяне и отлежаване изисква доста време (най-малко 4 месеца съзряване – от декември до април), и, тъй като законът не позволява подобни продукти от животински произход със семейна занаятчийска направа да се предлагат на пазара, хората нямат стимул да го правят.

Автор: Веселина Маринова

Припомнете си още:

Брезаола в детайли

Спокойствие на хапки

Техника "меренге" за сладки целувки

Как да си направим прясна паста?

Алабаш, а не ала-бала

Как се е появила шопската салата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти