Погрижете се за лошия дъх

За да не спрете дъха на околните
Снимка: sxc.hu

Проблемът с лошия дъх е този, че вие рядко го усещате, но околните остават най-потърпевши от въпросния ''зловонен'' казус. Важно е да се обърне внимание на това състояние, защото зад него могат да се крият доста по-опасни последствия за вашето здраве.

Коренът на нещата
Неприятният мирис в устната кухина се дължи на химичните съединения сероводород и метил меркаптан, като второто е и главният причинител на лошия дъх. Същите две вещества създават условия за развитието на бактерии, които по принцип живеят в нашата уста, но са в ниски стойности. Именно гореспоменатите съединения и техните изпарения "безпокоят носовете" на хората край вас.

Всеки човек има в дъха си тези "аромати". В норма тяхната концентрация не е висока и човешкият нос не ги улавя. Но когато количеството бактерии в резултат на кариес, пародонтоза, зъбен камък или вътрешно заболяване превишат нормалните граници, проблемът вече е налице.

Помогнете
Знайте, че неприятният устен мирис може да се окаже сигнал за възможни заболявания в различни системи и органи, сред които най-често срещани са стомашно-чревни смущения или ендокринни болести (например захарен диабет). Но преди да си вадите каквито и да било заключения, си запишете час при вашия стоматолог, за да прегледа зъбния ви статус и да прецени, дали факторите не се коренят в лошата хигиена на вашите зъби.

Ако пък причината за неприятния дъх не е в устата, стоматологът ще ви насочи към друг специалист - ендокринолог или гастроентеролог, които да установят откъде всъщност идва тормозещото (най-вече околните) състояние.

Само да вметнем, че дезодориращите средства като дъвка и спрей за уста прикриват временно проблема, но в никакъв случай не могат да го отстранят.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент