Специална рецепта за Edna.bg от кухнята на Bake Off - Банофи пай

Специална рецепта за Edna.bg от кухнята на Bake Off - Банофи пай
Снимка: Bake Off

Този вторник Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA предизвика участниците с една класическа английска рецепта. Банофи пай e десерт, в чиято основа стоят банани и тофи мус.

Той може да задоволи дори най-изтънчения вкус на ценителите на сладките изкушения.
Специално за читателите на edna.bg шеф Юри Балталийски, жури в Bake off: най-сладкото състезание, сподели своя уникален вариант на банофи пай и тънкостите за приготвянето му:

Банофи пай

За ганаша от бял шоколад:
240 г бял шоколад
600 г течна животинска сметана (35% масленост)

За бисквитеното тесто:
125 г брашно от лимец
5 г бакпулвер
65 г солени бадеми
65 г солени белени фъстъци
65 г солено кашу
35 г млечен шоколад (калети)
50 г кафява захар
40 г яйчен жълтък
2 капки екстракт от ванилия
90 г краве масло (меко)

За тартовата основа:
400 г бисквитени трохи
175 г млечен шоколад

 
За карамелизираните банани: 
5 банана
50 г краве масло
50 г кафява захар

За белия „Тофи” мус:
50 г бяла захар 
300 г животинска сметана (35% масленост)
5 г желатин
250 г бял шоколад

За украса:
60 г солено натрошено кашу

Метод за приготвяне на ганаш от бял шоколад:

Разтопяваме шоколада бавно на водна баня или в микровълнова печка (при 500 W максимално), като разбъркваме от време на време.
Кипваме 150 г от сметаната в тенджера и постепенно я наливаме върху разтопения шоколад. Бъркаме енергично със силиконова шпатула, като описваме малки, бързи кръгове в центъра, за да се създаде блестяща еластичност. Разбъркваме с останалата студена сметана. Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за 2 часа.

Снимка: Bake Off


Метод за приготвяне на бисквитеното тесто:

Сухите съставки слагаме в чопър. Включваме на пулсатор, на кратки интервали, за да избегнем фино смилане на ядките. Прибавяме останалите съставки и смиламе отново, до получаване на хомогенна смес. Прехвърляме в купа, покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник. Покриваме с хартия тава за печене. С мерителна лъжичка оформяме топки от бисквитеното тесто и ги подреждаме в тавата.  

Междувременно загряваме фурната на 170°C. Печем бисквитките за около 15 минути. Охлаждаме ги върху решетка за глазиране за 5 минути. 

Метод за приготвяне на тартовата основа:

След като бисквитите изстинат, ги натрошаваме на средно големи трохи – около 1 см. Към тях прибавяме разтопения млечен шоколад. Разбъркваме до получаването на мокър пясък. Прехвърляме във форма за торта и с помощта на водна стъклена чаша, с лек натиск, оформяме и изпълваме вътрешната част на формата. Оставяме за кратко в хладилник.

Метод за карамелизиране на бананите:

Обелваме бананите и ги нарязваме на шайби с дебелина 1 см. В тиган с диаметър 24 см разтопяваме маслото на средна температура. Добавяме бананите и посипваме с кафявата захар. Карамелизираме до разтопяване на захарта и омекване на плодовете. Преместваме бананите в друг съд, покриваме със стреч фолио и оставяме да изстинат.

Снимка: Bake Off

Метод за приготвяне на белия „Тофи” мус”
 

В средно голяма тенджера изсипваме бялата захар и я разтопяваме на  умерен огън, до получаване на златисто-кафяв цвят. Загряваме 100 г от сметаната и я наливаме към карамела. Варим до пълното разтваряне на карамела и сваляме от котлона. Накисваме желатина в 35 мл студена вода и го оставяме да набъбне. Прибавяме го към карамелената сметана и наливаме върху белия шоколад, поставен в дълбок съд с овално дъно. С пасатор емулсираме шоколадовата смес. Избиваме останалата сметана до получаване на меки връхчета, на средна скорост. 

Когато шоколадовата емулсия изстине до 32 – 35°С, към нея прибавяме избитата сметана, на части, с бъркане с къси въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка и с леки завъртания на съда в обратната посока.
 
Охладените карамелизирани банани разпределяме върху хрупкавата основа и върху тях веднага наливаме „Тофи” муса. Поставяме във фризер за около 40 минути.

Охладения ганаш от бял шоколад избиваме на ръка в дълбок съд с обло дъно. С пош, изрязан диагонално, с остър връх, завършваме пая с вълни от ганаш. Украсяваме с натрошено кашу, само по ръба на борда на пая.

Добър апетит от „Bake Off: най-сладкото състезание”
Не пропускайте следващите епизоди всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти