Скъпоценните горски плодове

Скъпоценните горски плодове
Снимка: netinfo

"You’re the berries" – иначе казано "Ти си върхът". На английски с този израз можем да изразим специалното си отношение към някого, който за нас е berries – горски плод, който зрее през лятото и е като скъпоценен камък.

Пипкава, трудоемка, дори сръдкава са думите, с които обикновено се описва работата по събирането на ягоди, малини или боровинки. Но май трудно бихме се разделили със спомена за някоя тиха неделна утрин през лятото, когато сме потъвали в уханието на палачинки с конфитюр от боровинки или къпини.

По следите на жеравите
Вечнозелени храсти, които може да достигат и 30 - 40 сантиметра височина, боровинките са около 100 вида в целия свят, а в България се срещат четири: червена, синя, черна и странджанска. Предпочитат блатисти почви и планински, дори високопланински райони в Северното полукълбо, и се нуждаят от много вода.

По подобие на жерав, цветовете на боровинките свеждат глави и се покланят на земята. Може би заради тази очевидна прилика с птиците европейските заселници в Америка дали на плодчетата наименованието craneberry, променило се впоследствие в cranberry.

Има вероятност името им да произхожда и от вярването, че жеравите много обичат да ядат боровинки и често се виждат приведени да пощят ниските храсти с яркочервени плодове.

Американската червена боровинка е с отделна история и различен външен вид от обикновената черна: по-едра, рубиненочервена и по-малко кисела. В кухнята на Северна Америка пуйката с боровинков сос за Деня на благодарността е задължително ястие. Дори сосът се е превърнал в един от символите на празника наред с пуйката.

За шведите пък кюфтетата с боровинков сос си остават класика, не само литературна - от живота на Карслон, която се приготвя редовно въпреки бурното развитие на модерната кулинария там. Кюфтета се пържат в сгорещено олио и се поднасят със сос или сладко от горски плодове, като боровинките са с предимство. Сосът се приготвя от пресни или замразени боровинки, смесени със захар, сол и малко червено вино, загрява се за няколко минути и се дръпва от огъня.

Плодовете на боровинките, особено на червените, рядко се ядат пресни и току-що събрани поради кисело-стипчивия им вкус, но са трайни, може да се замразяват или сушат, за да се използват и през зимата. В сладкарството червените боровинки, но и черните, и сините в още по-голяма степен, напълно разгръщат своите качества.

В пайове, торти, рула и кръмбъли, в кремове със сметана и шоколад тръпчиво-свежият им вкус се уравновесява от другите съставки и захарта. Естествената им среда са също и сорбета, сосове, сладка и конфитюри, компоти и коктейли. Червените боровинки чудесно се съчетават с алкохол, най-често с водка, и в класациите за любими коктейли обикновено попадат Cape Cod и Cosmopolitan, в които водката и сокът от боровинки се обогатяват с лайм, грейпфрут и ликьор.

Извън кулинарията червените и черните боровинки се използват широко за лечебни цели. Черните съдържат високи нива на витамин С, витамини от групата В, бетакаротин, органични киселини, а съдържанието на манган е най-високо сред горските плодове. Народната медицина и фармацията използват зрелите плодове и листата на червената боровинка. Мощен антиоксидант, на нея се възлагат големи надежди в борбата с редица сериозни болести.

Къпини за смет
Когато Белерофонт, един смъртен, се качил на Пегас, за да отлети при боговете на Олимп, те го наказали и той паднал в къпинов храст. Наранен от бодилите му, той окуцял и ослепял, с което заплатил за намерението си да се мери с боговете. Така в древногръцката митология симпатичните плодове на къпината се оказват символ на нахалството и самонадеяността. Кръвта Христова, обител на Луцифер – дребни и диви, къпините са обагрени с фолклорни мотиви и вярвания, колкото наситен е черният им цвят.

Те са част от семейство Розоцветни, в което откриваме и малините и ягодите. Виреят в зоните с умерен климат и обичат вланите места край реки и сечища. Израстват във вид на гъсталаци, покриват скали и се увиват около стени.

В България видовете къпини са около 40 и реколтата се събира в края на лятото. Отначало плодовете са зелени, после се зачервяват и щом узреят, добиват характерния си черен и лъскав цвят. За разлика от боровинките къпините са сладки и не толкова кисели веднага щом се оберат. И колкото по-наситен е черният цвят, толкова по-интензивен е вкусът им. Препоръчително е да се хапват пресни, защото тогава антиоксидантният им ефект е най-силен.

Съдържат витамин С, бетакаротин, витамин В1, В2, витамин К, органични киселини. Във фармацията и козметиката се използват всички части на растението: плодовете, сокът, листата и корените. Хранителните добавки и от къпини са полезни при различни хронични неразположения.

Кулинарният облик на къпините също се проявява в сладкиши, сладка, сокове и компоти, а сушени се добавят в мюсли. Деликатната им структура предполага по-кратко съхранение веднага след като се откъснат.

Но може да ги запазите до 3 дни в хладилника, ако с един слой от тях покриете дъното на плосък съд и го затворите, без да ги миете предварително. Само едно изплакване със студена вода ги дели от момента, в който ще разкрият красотата си в някоя рецепта. Най-лесната е да поръсите сладолед с парченца къпинки или да ги забъркате с кисело мляко.

За сладко от къпини се препоръчват култивираните сортове, защото са по-ароматни, но и диворастящите са подходящи за сладката цел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти