Защо да носим шапка през зимата

Хубавото на този аксесоар е, че се предлага във всякакви форми и цветове
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма смисъл да рискуваме суетата си за сметка на здравето с оправданието, че шапките сплесквали косата ни и затова все си остават прибрани в гардероба. Не подценявайте защитната сила на този аксесоар, особено при хора с различни ушни възпаления. Точно те са и най-чувствителни към вятъра и минусовите температури.

Така че не обвинявайте само работата, че непрестанно ви боли главата, а се замислете колко пъти оставяте вятърът и студът да атакуват незащитената ви с шапка глава. Дори ако само веднъж в живота си сте страдали от възпаление на тройния нерв (остра пронизваща болка в шията и тила, съпроводена с главоболие и невъзможност да се движи врата), трябва задължително да носите шапка през студените месеци. Когато карате кола също е добре да я носите, защото течението от отворения прозорец може да провокира заболяването.

Кратковременният, но рязък контраст в температурите често причинява спазми на съдовете на главния мозък, а последствията от това са нарушения в термодинамиката и централното регулиране на работата на всички органи. Обикновено страдат най-слабите звена като черен дроб, стомах, сърце. Срещат се и случаи, когато лекарите започват да ги лекуват, но дори не подозират първопричината, която се крие именно в спазъма на съдовете.

Ако нямате навика да носите шапка, защото смятате, че сте устойчиви към студа и не боледувате, това не винаги пък се отнася за вашата коса. Искате ли да я запазите гъста и здрава, задължително носете шапка. В затоплени помещения тя трябва да се сваля, защото и прегряването е също толкова вредно за косата, колкото и замръзването.

Изберете модел, който да покрива и ушите ви, а ако пък шапката е по-открита, заложете на висока яка на палтото или шал, който да ги предпази.

За късите дестинации (от колата до офиса, от метрото до близкия магазин) можете да минете и без шапката. Но ако сте навън повече от 5-10 минути, този аксесоар е абсолютно задължителен за аутфита ви.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти