Повече от две порции червено месо седмично увеличава риска от диабет

Повече от две порции червено месо седмично увеличава риска от диабет
Снимка: Istock

Здравословно ли е червеното месо – или не? Това е въпрос, на който става все по-трудно да се отговори.

Макар че червеното месо съдържа много витамини, минерали и хранителни вещества, които са важни за здравето, нараства броят на изследванията, които го свързват с хронични заболявания.

Последните проучвания установяват връзка между консумацията на червено месо и развитие на диабет тип 2, което поставя въпроса:
Колко сериозен е рискът и как можем да го намалим?

Ново изследване от Харвардския университет предупреждава: само две порции червено месо седмично могат да повишат риска от развитие на диабет тип 2. А колкото повече червено месо ядеш, толкова по-висок става рискът.

9 храни, които ядем всеки ден, а подлагат на риск черния ни дроб

Проучването е публикувано  в The American Journal of Clinical Nutrition и е базирано на данни от над 216 000 участници, проследявани в продължение на до 36 години.

Какво откриват учените?

Изследователите са категорични: дори необработеното червено месо (като телешко или свинско) се свързва с повишен риск, но обработените меса (като колбаси, бекон, салами) са още по-опасни:

  • Всекидневната консумация на обработено червено месо увеличава риска от диабет с цели 46%

  • Всекидневната порция необработено червено месо повишава риска с 24%

  • Хората, които консумират най-много червено месо, имат 62% по-висок риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които ядат най-малко

Сменяш месото? Намаляваш риска

Най-хубавото в цялата тази новина? Рискът значително намалява, ако замениш червеното месо с по-здравословни източници на протеин:

  • Замяна с ядки и бобови култури → до 30% по-нисък риск

  • Замяна с млечни продукти → до 22% по-нисък риск

Какво означава това за теб?

„Ограничаването на червеното месо до около една порция седмично е разумна цел за хора, които искат да оптимизират здравето си“, казва проф. Уолтър Уилет от Харвард.

И освен че пазиш себе си, така помагаш и на планетата  — по-малко месо = по-малко вредни емисии и по-устойчива околна среда.

Как да започнеш?

  • Вместо сандвич с колбас – хапни пълнозърнест с хумус и авокадо
  • Замени каймата с леща или нахут в ястия като мусака или кюфтета
  • Закусвай с кисело мляко и ядки, вместо сандвич с шунка

Не е нужно да спираш месото напълно, но е важно да правиш информиран избор. Тялото ти заслужава най-доброто – грижата започва от чинията ти.

Прочетете още: 

Повече от две порции червено месо седмично увеличава риска от диабет

Любопитно

От мен за мен

Повече от две порции червено месо седмично увеличава риска от диабет

Здравословно ли е червеното месо – или не? Това е въпрос, на който става все по-трудно...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти