Силни и здрави със спанак

Силни и здрави със спанак
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че ненапразно в анимационното филмче за Попай Морякът главният герой черпи силата си от спанака.

Нови проучвания показват, че консумирането на зелени зеленчуци от части неутрализира вредния ефект от канцерогенните храни.

Тестове с лабораторни животни доказали, че редовната консумация на спанак и други зеленчуци намалява почти наполовина развитието на раковите клетки на дебелото черво.

Все пак, развиването на коварната болест рак е сложен процес, който засяга промени в последователността на ДНК и различни мутации на клетките, които позволяват неконтролируемия им растеж.

Това е така, но учените дават голяма надежда на епигенетиката. Най-накратко обяснено, епигенетиката е наука, която тепърва предстои да се развива, но която вече разполага с ценни обяснения за развитието на организмите във времето.  

Въпреки че генетичният код да е записан в молекулата ДНК и е основата на наследствената информация, той не се явява единственото средство за нейното предаване по наследство. Оказва се, че влияние върху хода на развитието на човешките организми има и средата.

Тоест, епигенетиката се явява нещо като генетика с надграждане, допълнения. Начинът ви на живот може да окаже огромна роля върху здравословното ви състояние. Затова е зеленчуците могат да се окажат от ключова роля за справянето с различни заболявания.

Професор Род Дашууд споделя, че за разлика от мутациите, които са постоянни генетични промени в ДНК, то епигенетиката може да помогне да се възстанови нормалната функция на клетките чрез природосъобразен и здравословен начин на живот.

Резултатите от изследването за това как зелените зеленчуци влияят върху организма, могат да доведат до сериозен напредък в науката и да се окажат от огромна полза за милиони хора по света. Така че никога не пропускайте свежата салата и хапването на пресен плод!

Нека менюто ви бъде разнообразно, но в никакъв случай не се лишавайте от плодовете и зеленчуците. А как да ги съхранявате правилно, може да разберете тук!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти