Специално

Що е то хранителна неофобия - страхът от опитване на нови ястия

храна
Снимка: iStock

Всеки е чувал за анорексия и булимия. Но тези хранителни разстройства далеч не са единствените. За по-малко познатите такива проблеми разказва епизод от поредицата „Знаеш ли как?”, излъчвана по канала Da Vinci на EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

По света има хора, които могат да ядат само храни в определен цвят. Други пък са пристрастени към водата. Около 5% от жените на възраст между 15 и 35 години са засегнати от някакъв вид хранително разстройство. Сред тях са и тези с неофобия – невъзможност за опитване на нов вид храна. Този проблем понякога засяга и малки деца. За тях експертите съветват родителите да не ги насилват, а да им обясняват за ползите от даден продукт. Вариант е и да ги слагат на масата в компанията на други деца, които да дадат добър пример.

храна хладилник
Снимка: iStock

Обикновено неофобията изчезва на възраст около 6 години. При някои хора обаче тя остава като проблем за много по-дълго време.

Възможно обяснение за това състояние може да бъде някаква случва в живота на човека – като задавяне в храна, например. Вследствие на това човек може да започне да избягва определен тип храни и така дава „поле за изява” на фобията си.

Причините за неофобията може да се крият не само в психиката, но и във физическите особености. Това разстройство се предава генетично.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти