Шафранът: индийската подправка на щастието

Шафранът: индийската подправка на щастието
Снимка: Архив

Казват, че всеки сам трябва да познае подправките, които стимулират чувства като радост, хармония и любов.

За една подправка обаче, всички в Индия са единодушни, че е свързана с усещането за щастие – шафранът.

„Кралят" на подправките” се добива от цветовете на изключително нежния шафранов минзухар и векове наред е възприемана като подправката, която ни прави щастливи. Шафранът не само е естествен афродизиак, но и средство за успокояване на ума и повдигане на настроението.

 „Храната на индиеца е неговото лекарство”, споделя Капка Кумар, чийто съпруг е индиец. С нея си поговорихме за почти магическите свойства на подправките. „В Индия подправките са билките, които хората използват и комбинират, за да поддържат здравето си”.

Най-често използваната подправка от индийците е куркумата. Тя е най-близка като аромат и вкус до шафрана, но е много по-достъпна от него като цена. Силно разклоненото коренище на красивото растение се ползва широко в кулинарията и медицината и е много силен антиоксидант.

С характерния си оранжев цвят, подправката е и неразделна част от подготовката за брачната церемония в Индия. Вечерта преди къносването, жените стриват на паста корени от куркума и с тази смес се мажат и къпят младоженците. Вярва се, че куркумата пречиства физически и ментално телата им преди да се отдадат един на друг.

С куркума се приготвят и някои от най-популярните и типични за Индия подправки като къри и Garam Masala. 

„Garam Masala се приготвя от 28 различни растения и подправки, повечето от които трудно могат да се намерят в България. Сред тях са куркума, къри, кардамон, кориандър, кимион, карамфил, гарам масала, чат масала, дафинов лист, черен пипер, анасон, канела, червен лют пипер, джинджифил, ацефедита, индийско орехче, шафран и др. Преди да се смесят, трябва леко да се запекат на фурна и да се смелят”, споделя Капка Кумар и ни разкрива своята тайна как успешно да смесваме индийските подправки: „Според количеството храна слагайте подправките умерено, на върха на малка лъжичка, за да избегнете получаването на горчив или натрапчив вкус.”

Тя подбира подправките за своя дом според цвета, консистенцията и аромата им, като грижливо ги съхранява в добре затворени стъклени буркани, на тъмно и на стайна температура.

Ако тепърва правите първи си стъпки в индийската кухня, съветът ни е да се сдобиете първо с куркума, къри и garam masala – най-универсалните индийски подправки, които не само може да откриете във всяка къща в Индия, но може лесно да комбинирате в различни ястия. Tрадиционната българска кухня се съчетава чудесно с тези подправки, като зрелият боб е най-благодатен за експерименти. „Интересно съчетание се получава при смесване на традиционната за Индия куркума и българската градинска чубрица."

В случай, че сте любители на пикантните вкусове, споделяме и рецептата ѝ за направа на къри, което може да бъде люто или не. За да си го приготвите, ви трябват листа от къри, които смилате и към тях прибавяте малко куркума и бял пипер, ако искате да бъде люто.

Разнообразните превъплъщения на индийските подправки в изкусителни гозби може да опитате в ресторанта на Капка Кумар, както и по време на второто издание на „Фестивал на цветовете”, което ще се проведе на 20 юни 2015 г. в откритото пространство на зала Арена Армеец, София. Билети можете да намерите в мрежата на Eventim, както и директно в официалната страница на събитието във Фейсбук.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти