С ухание на песто и Италия Част 2

С ухание на песто и Италия Част 2
Снимка: Thinkstock

Припомнете си първа част на историята на уникалния сос песто ТУК!

Песто-тренете: щастливият брак

Идеалната паста, която най-успешно се свързва с уханния сос, са типичните за Лигурия тренете - дълги, тънки и сплескани, подобни на лингуине. Обаче трофие (навити формички, подобни на ньоки - друг местен специалитет), тальолини и лазаня също подхождат добре. Ако искате да получите по-плътно и солидно ястие, можете да добавите крехки зелени бобчета и варен картоф.

Във вътрешността на региона пестото има още по-необичайни приложения – с него овкусяват ястия от зелен боб, пюре от картофи или каквито и да е печива. Добавят го и в местната разновидност на супата минестроне или в гъста рибена чорба. А иначе приложенията на соса песто са наистина безкрайни - може да се маже на сандвичи, да овкусява пресни салати или студено пилешко или пуешко месо.

Традиционен метод

За да има все пак някакви насоки в пропорциите, ето какво е необходимо за 4-5 порции песто дженовезе: 3 връзки босилек, 1 скилидка чесън (или повече според вкуса), 1 с. л. пиноли, 1 с. л. сирене пекорино, 1 с. л. пармиджано, 5 с. л. зехтин extra virgin, щипка сол и по желание, щипка черен пипер.

Измийте и изсушете внимателно листата базилико (почистени от дръжчиците и централната жилка) и започнете да ги мачкате заедно с чесън, кедрови ядки и сол в хаванчето.

Важна подробност! Съставките не се чукат, а дълго се размачкват или стриват чрез притискане до стените на хаванчето с въртеливо движение на чукалото. Към получената каша добавете сиренето и отново размачкайте до получаване на хомогенна паста. Чак в този момент налейте постепенно зехтина и обработете още сместа до получаване на гъст крем.

Съвет: Ако резултатът е прекалено силен за вкуса ви, при подправянето на пастата добавете и малко топла вода без сол.

С лекотата на техниката

Когато се използва кухненски робот или миксер, последователността на прибавяне на съставките е същата: първо се разбиват фино листата от босилек заедно с чесъна, добавят се ядките, след което се слага сиренето, докато се получи хомогенна смес. След това при работещ блендер се налива зехтинът - бавно и постоянно, докато сместа го поеме.

След изключване на уреда се добавят сол и пипер на вкус. Ако не го използвате веднага, съхранявайте го в добре затворен буркан с тънък слой зехтин отгоре, който да го предпазва от потъмняване. Пестото се запазва добре в хладилника цяла седмица. Ако се използват сирене пекорино и повече чесън, вкусът става по-интензивен и остър.

Някои предпочитат да запекат предварително пинолите, които могат да бъдат заместени с орехи - те придават на вкуса малко по-дървесен характер. При вливане на повече зехтин пестото става по-рядко и профирно.

Вкусната достъпност

Днес бурканчета с песто, не само генуезко, а и сицилианско, калабрийско и какви ли не още варианти на италиански крем-сосове с различни съставки – от сушени домати до див чесън, се продават във всеки голям супермаркет у нас и разнообразието от търговски марки все повече набъбва. И все пак, едва ли ще съжалявате, ако си направите сами едно домашно песто дженовезе. Ако пък босилекът е отгледан лично от вас, удоволствието със сигурност ще е несравнимо.

от Веселина Маринова

Още за Италия:

Италия – отвъд пастата и пицата

Да избягаме в Болоня

От кухнята на Италия – скаморца

Една от иконите на италианската кухня - ризото

Най-неочаквано романтичните дестинации в света

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти