С какво помага йогата за засилване на имунната ни система

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Често напрежението в  ума се проявява във физически план и е предпоставка за възникването на много заболявания.

Физическото здраве не може да се дели от емоционалното, умственото ни състояние. Стресът може да увреди имунната ни система.

Може да се натрупва, без да го забелязвате. Йога помага да намалите темпото, особено релаксацията и научаването на контрол над емоциите чрез положителни утвърждения.

Дихателните упражнения, правилното дишане също са много важни, защото когато умът се успокои, се намалява хиперактивността.

Увеличава се използването на капацитета на белите дробове, кислородът достига до всички части на тялото, отпушват се блокираните дихателни пътища и се увеличават съпротивителните им сили, намалява също вероятността от белодробни заболявания свързани с имунната система.

Ето кои асани са най-полезни:

Няма да обяснявам отново техниката на изпълнение, защото често ги включвам в други комплекси. Тук ще ви изброя само част от ползите им, свързани със засилването на имунитета.

Свещ и рало:

В тези пози жлезите с вътрешна секреция се къпят с кръв и поемат хранителни вещества, следователно произвеждат хормони, както трябва. Ако жлезите не функционират правилно, състоянието на тялото започва да се влошава. В шийната област – щитовидната и околощитовидните жлези се масажират заради натиска на брадичката и тяхното кръвоснабдяване се подобрява.

Тъй като тялото е в преобърнато положение, венозната кръв тече без всякакво усилие посредством земното притегляне. Когато кръвта циркулира около шията и гръдния кош, страдащите от задъхване, сърцебиене, астма, бронхити и заболявания на гърлото, получават облекчение. Нервите се успокояват и всяко главоболие изчезва. Премахват се настинки и дори хрема, но не се изпълняват при висока температура. Запекът, колитът, хемороидите също изчезват. Усилва се перисталтиката, заради смяната на гравитацията.

Риба:

Засилва ефекта на предните две пози. Тонизира шията и гърба и регулира активността на щитовидната жлеза, като я снабдява със здравословна кръв. Разширява напълно стената на гръдния кош и поддържа областта на гръбнака гъвкава и здрава. Стимулира тимуса. Развива коремното дишане.

Кобра:

Разширява се гръдният кош, което подобрява еластичността на белия дроб и помага за освобождаване на белите кръвни клетки, които подобряват имунитета на организма. Вследствие силният приток на кръв бъбреците работят по-добре. Позата е панацея и за гръбначния стълб, намества гръбначните дискове.

Вижте още:

Видео: Как да дишаме правилно?

Дишаме ли правилно?

Йога против стрес – дишане и релаксация

В официалния канал на Светла Иванова във Vbox7.com можете да откриете много полезни видеа за йога, подходящи и за изпълнение в домашни условия.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти