С аромат на ягоди

С аромат на ягоди
Снимка: Thinkstock

Ягодите са изключително вкусни, сега им е сезонът, а освен всичко друго се оказва, че са и много полезни.

Оказва се, че консумирането на ягоди забавя стареенето и дори предпазва от рак. Това показва изследване на испански и италиански учени.

Според тях ягодите помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести. За целите на експеримента учените давали по половин килограм ягоди на 12 здрави доброволци в продължение на две седмици.

Те взели техни кръвни проби на четвъртия, осмия, дванадесетия и шестнадесетия ден, както и един месец по-късно. Резултатите показали, че редовното консумиране на ягоди увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта и предотвратява разпада (хемолизата) на червените кръвни клетки.

Изследователи от Политехническия университет в Марке, Италия, и от университета в Гранада, Испания, смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства.

Окислителният стрес може да възникне в процеса на стареене, когато упражняваме физическа дейност и дори при раждане, което показва потенциала на ягодите.

Сега учените искат да изследват дали подобно положително може да окаже влияние на яденето на по-малко количество ягоди, като например 150-200 г и кои сортове ягоди съдържат най-много антиоксиданти.

В момента пазарите изобилстват от ягоди. Как да си направите бърз и вкусен десерт с тези чудни малки плодове можете да видите ТУК.

Даваме ви и още една рецепта за направата на своеобразна ягодова супа.

За една порция са ви нужни:

*300 г ягоди
*½ изстискан лимон
*шепа накълцана свежа мента
*5-6 капки бял балсамов оцет
*1 с.л. мед
*1 с.л. заквасена сметана за сервиране


Начин на приготвяне:
Пасирайте ягодите или, ако са достатъчно меки, ги намачкайте с вилица, така че като се консумират, да се усеща месото им. Добавете ментата, лимона и подправете с останалите продукти.

Разбъркайте добре и сервирайте със заквасена сметана.

Всякакви допълнителни продукти, които ви дойдат на ум, можете да ги прибавите, за да ви бъде още по-вкусно wink

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти