Рискът от сърдечни проблеми е по-нисък при вегетарианците

Рискът от сърдечни проблеми е по-нисък при вегетарианците
Снимка: Thinkstock

Вегетарианците са изложени на 32% по-малка вероятност от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които консумират месо и риба.

Това показва широко изследване във Великобритания, публикувано днес в САЩ и цитирано от БГНЕС.

"По-голямата част от разликата в риска вероятно идва от последиците за холестерола и артериалното налягане, което като цяло е по-високо при невегетарианците и показва важната роля на храненето за предотвратяването на сърдечните заболявания", заяви д-р Франческа Кроу от Оксфордския университет във Великобритания, основен автор на изследването.

Това е най-широкото проучване, правено някога във Великобритания. При него е била сравнена честотата на сърдечно-съдовите заболявания при вегетарианците и при невегетарианците.

В проучването участвали близо 45 000 доброволци на възраст между 50 и 70 години в Англия и Шотландия.

В тази група 34% били вегатирианци, рядко висок брой при подобен вид изследвания, което позволило на учените да направят по-точни изчисления за рисковете от сърдечно-съдови заболявания за всяка една от двете групи.

"Резултатите показват ясно, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е около една трета по-нисък при вегетарианците спрямо невегетарианците", заяви проф. Тим Кей, заместник директор на департамента "Епидемиология на рака" в Оксфордския университет и съавтор на изследването.

Учените взели предвид редица фактори, за да изчислят риска - възрастта, дали участниците са пушачи, количеството консумиран алкохол, физическата дейност, нивото на образование и обществено-икономическата среда.

Участниците, които били изследвани през 90-те години на миналия век, отговорили на подробни въпроси за здравословното си състояние и начина си на живот. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти