Разберете повече за ползите на камфора

Камфорът успокоява симптомите на астма и облекчава възпаленията при простуди
Снимка: Thinkstock

Камфоровото дърво (Cinnamomum camphora) представлява растение, което достига до 40 метра височина. Принадлежи към семейство Лаврови. То се среща в диворастящ вид в Южен Китай и на остров Тайван.

Разпространено е и в Япония, Шри Ланка, Източна Африка. Камфоровото дърво цъфти през месеците май-юни с малки бели цветчета, събрани в гроздовидни съцветия. Макар и извън своята родина, поставено на подходящи места, камфоровото дърво се развива отлично, пише "Gotvach.bg".

Най-голямото камфорово дърво се намира на остров Тайван. Обиколката на стъблото му е 16 метра, а диаметърът е 5,5 метра. От това 51-метрово дърво могат да се получат повече от 7000 кг камфорово масло. Местните смятат, че дървото е на 1400 години, а под него се намира олтар.

Тайванците почитат камфоровите дървета, защото вярват, че са населявани от божества. Именно на Тайван принадлежи около 70% от световното производство на камфорово масло и камфор. Още през 13 век Марко Поло отбелязва, че камфоровото масло е много ценено от китайците като аромат, лекарство и балсамираща течност.

Състав на камфора
Суровият камфор се добива от камфорово дърво под формата на бяло кристално вещество. Всички части на дървото съдържат етерично масло – корените 8%, дървесината около 4%, клоните до 2%, листата около 1,8%.

Камфоровото масло се извлича чрез парна дестилация на клоните или корените на дървото. Добитият концентрат се поставя във вакуум и се филтрира.

Получават се три вида камфор – бял, жълт и кафяв. Жълтият и кафяв камфор са изключително опасни и практически неизползваеми, защото са считани за канцерогенни.

Избор и съхранение на камфор
Камфорът може да се закупи под формата на етерично масло или камфоров спирт в аптеките и специализираните магазини. Съхранявайте според указанията на опаковката и дръжте маслото далеч от деца.

Ползи от камфор
Обикновено камфор се използва външно за облекчаване на ревматични и артритни болки, болки в гърба и невралгия. Може да се използва за кожни проблеми като херпес, измръзнали места, обриви на устата, за втриване в гърдите при бронхит и други белодробни инфекции.

Камфорът много често се прилага за парни инхалации, целящи да намалят кашлицата. Тези инхалации имат местно обезболяващо действие и премахват секретите.

Когато крем или мазило, което съдържа камфор се втрие в гърдите, гърба или гърлото, телесната топлина спомага за отделяне на камфорови пари и щом те се вдишат, спомагат за разлагане на слузта и облекчаване на задръстените дихателни пътища.

Камфорът се използва за омекотяване на напукани устни, облекчаване на сърбежи при кожни оплаквания като ухапвания от насекоми и екземи. Камофорът стимулира оздравяването на рани и изгаряния по кожата, спомага за отблъскване на молци и други насекоми.

Когато камфор се прилага върху кожата като мехлем, той действа като много добро противораздразващо средство, което стимулира нервните окончания и спомага за намаляване на болката.

Студени компреси от камфор се използват при навяхвания и контузии. Много малки количества от камфоровото масло, добавени в кремове, са достатъчни за облекчаване на възпалителни заболявания и премахване на зачервявания. Той е изключително полезен срещу акне и напукани ръце.

Камфорът облекчава слънчеви изгаряния, помага при сърцебиене и коронарна болест, използва се при хронична сърдечна недостатъчност. Действа благоприятно на сърдечния мускул.

В Мексико сместа от зехтин и камфор е много популярно средство за лечение на контузии и невралгия. В Латинска Америка разтворът от камфор във вино се използва като средство срещу някои видове тумори и респираторни проблеми.

Камфорът носи положително настроение и облекчава депресията. Смята се, че носи по-голяма яснота на съзнанието, пробужда и стимулира ума.

Камфоровото масло се съчетава много добре с етерични масла от лайка, босилек, маточина и лавандула.

Вреди от камфора
Камфоровото масло е много силно, поради което трябва да се употребява с повишено внимание. Предозиране с камфор може да доведе до повръщане и гърчове.

Бременни жени, хора, страдащи от
астма и епилепсия, не бива да използват маслото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти