Годините не ни пречат да разсъждаваме бързо и правилно

Расте, но не старее
Снимка: netinfo

Вероятно повечето от нас ще се съгласят с твърдението, че покрай напредването на възрастта, реакциите на хората се забавят, като същото важи и за способността им да мислят и реагират. Но се оказва, че това невинаги е верният сценарий. Или поне що се отнася до скоростта и бистротата на разума ни.

Независимо от прибавянето на годините, при повечето хора се наблюдава същата скорост на обработка на информацията, вземане на решения и реакция. Разбира се, това правило важи единствено, ако са психически здрави.

Според екипа, ръководен от професора по психология Роджър Радклиф към университета в щата Охайо, един човек над 70-те може да има също толкова бърза и бистра мисъл както и един студент на 20. И дори в немалко случаи е способен да го превъзхожда - благодарение на натрупания житейски опит.

Американските изследователи са анализирали резултати от тестове за когнитивно мислене, проведени върху деца. Било установено, че при учениците от втори клас скоростта на реакция на мисълта е по-ниска и по-неточна в сравнение с тази на възрастните.

Пикът на подобрение се оказал при навършване на студентските години. Така била дефинирана контролна група по отношение на когнитивния тест с участие на хора, преминали 60-годишна възраст. Участниците в този експеримент били разделени на две групи: от 60 до 74 години и от 75 до 90 години.

Резултатите показали, че ако точността на мисълта е напълно съпоставима на всяка възраст, то скоростта на реакция била в полза на студентите. Но ако на възрастните се налагало да вземат решение по-бързо, същите се справяли не по-лошо от 20-годишните.

Отбелязвайки, че някои процеси в мозъка страдат с напредването на възрастта (например асоциативната памет), учените все пак достигат до извода, че остаряването при повечето хора не се отразява на бистрия им ум, способността им да мислят бързо и да вземат правилни решения, съобщава информационната агенция Ройтерс.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти