Ракът на гърдата: факти срещу митове

Мамографският преглед трябва да се извършва всяка година след навършване на 40-годишна възраст
Снимка: Thinkstock

Страхът и объркването са основни причини за битуването на различните погрешни разбирания за рака на гърдата. Истината е, че чрез съвременните методи откриването и лечението на това заболяване е напреднало значително, пише "Здраве.bg".

Мит: Ракът на гърдата се превръща в епидемия сред младите жени.
Истина: Въпреки че повече жени са в риск, 95% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 40 години и повече от 3/4 - при тези над 50.

Мит: Ракът на гърдата убива повече жени, от която и да е друга болест.
Истина: Повече жени (данните са за САЩ) умират от сърдечносъдови заболявания и рак на белите дробове. В допълнение – 96% оцеляват от рак на гърдата за 5-годишен период, ако той не е с метастази при диагностицирането му.

Мит: Жени, при които няма фактор "наследственост" на заболяването, не са изложени на риск.
Истина: Повечето от жените, диагностицирани с рак на гърдата, нямат близки роднини (майка, сестра или дъщеря) с това заболяване. По тази причина, всички жени би следвало да си правят профилактични изследвания.

Мит: Мамографията е болезнена.
Истина: Съвременната мамографска апаратура е направена така, че да направи минимално усещането за дискомфорт, но притискането на гърдата е най-съществено за получаване на качествена мамография. Тъй като гърдите може да са чувствителни непосредствено преди или след менструация, би било по-добре, ако жените си правят изследването през друго време.

Мит: Дезодорантите против изпотяване и сутиените предизвикват рак на гърдата.
Истина: Този слух се разпространява все по-бързо, но няма нито едно проучване, което да доказва, че използването на дезодоранти и какъвто и да било вид сутиен увеличават риска от рак или още по-малко – са причина за заболяването. Основните предпоставки за развитие на рак са женският пол и напредването на възрастта.

Мит: Откриването на рак на гърдата означава задължително загуба на млечната жлеза.
Истина: Преди време мастектомията е била стандартна терапия, но сега много жени имат повече от един избор. Комбинацията от лумпектомия и радиотерапия се прилага много по-често.

Какво е необходимо да правите, за да сведете риска за развитието на рак на гърдата до минимум:
При жените над 40 години:
* Всяка година си правете мамография;
* Правете преглед на гърдите при медицинско лице ежегодно;
* Правете сами преглед на гърдите си, като ги опипвате редовно. Веднага съобщете за каквито и да било промени в тях на вашия личен лекар.

При жените от 20 до 39 години:
* Правете преглед на гърдите при медицинско лице на всеки 3 години;
* Правете сами преглед на гърдите си, като ги опипвате редовно. Веднага съобщете за каквито и да било промени в тях на вашия личен лекар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти