Пътуването до работа с градски транспорт - вредно за здравето

Пътуването до работа с градски транспорт - вредно за здравето
Снимка: Thinkstock

Пътуването с обществен транспорт до службата е вредно - дори 20 минути са достатъчни за неблагоприятен ефект върху здравето, пише в. „Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Авторите му от университета на Монреал са установили, че дори краткото ползване на обществения транспорт може да причини „бърнаут” или синдром на професионалното изчерпване. Състоянието се изразява в емоционално и физическо изтощение и в крайна сметка може да подтикне служителя да напусне работа.

Изследването, обхванало 2000 души, показва, че рискът за здравето съществено се увеличава, когато пътуването с обществен транспорт продължава малко над 20 минути. При продължителност над 35 минути, всички служители са изложени на повишена опасност от развитието на синдрома.

„Настоящото проучване разкрива зависимост между стресовите фактори от ползването на обществен транспорт и „бърнаут” синдрома. Степента на риск обаче варира в зависимост от самия индивид, условията в транспорта и на работното му място”, обяснява Ани Барек от изследователския екип.

Според експертите рискът може да се избегне, ако на служителите се предложат по-гъвкави трудови алтернативи, като например пътуване извън пиковите часове или работа от дома.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти