Принцът на зеленчуците с желязната зелена ръка

Принцът на зеленчуците с желязната зелена ръка
Снимка: Thinkstock

Името му произхожда от персийската дума ispanai, която означава „зелена ръка“. Родината на полезния зеленчук е Древна Персия (или съвременен Иран).

Арабите го наричат „принца на зеленчуците”. Култивирането на спанака започва по време на гръцката и на римската цивилизация. През 7. век кралят на Непал го изпраща като подарък в Китай и така започват да го отглеждат и в Азия.

През 1100 г. листният зеленчук е пренесен от маврите в Испания. Испанските монаси много го харесват и започват да го отглеждат в градините на манастирите. Заради този факт в Англия пък дълго време е бил прочут като „испанският зеленчук“.

Ролята на Попай
През 19. век спанакът става популярен и в Щатите, а през 1806 г. е включен в Американския каталог на семената. През 1920 г. като комерсиален продукт в Америка го утвърждава анимационният герой Попай Моряка.

В Европа „испанският зеленчук” също се налага и започват да го култивират широко едва през 20. век. Днес сред най-големите производители на спанак са Холандия и Щатите.

Спанакът е на едно от първите места сред зеленчуците по съдържание на хранителни вещества и особено на минерални соли. Листата му са много богати на белтъчини (34%) – съдържа около 10 незаменими аминокиселини, въглеводороди, витамини С (37–72 мг/100 г), В1, В2, К, Р, Е и каротин (до 4 мг/100 г), а също и минерали – желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, манган, мед и йод.

Хлорофилът му е близък по химичен състав на хемоглобина на кръвта. Освен това съдържа фолиева киселина, която заедно с железните соли оказва благотворно действие при малокръвие.

Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене.

Вкусно и полезно
* Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени или задушени и консервирани, но най-полезни са, разбира се, в суров вид.
* Съхранявайте спанака в хладилник (в найлонов плик), до 3 дни от набирането или бланширани и замразени във фризер.
* Тъй като е изключително беден на калории, спанакът може спокойно да се консумира и в по-големи количества.Подходящ е за приготвяне на супи, сокове, сосове, месни рула, тартове, терини, палачинки, кюфтета, суфлета.

Рецепти със спанак:

Спанак по римски

Най-добрите рецепти със спанак

Супа със спанак

Идея за вечеря - паста със спанак

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти