Почистваме ли зъбите си правилно

Прави го както трябва
Снимка: netinfo

Четката за зъби е уредът, с който повечето хора започват и приключват своя ден. Уви обаче много често ние само си мислим, че сме почистили зъбите си правилно, но всъщност не сме свършили никаква работа в полза на здравия им вид.

Колко често
Всички сме наясно, че минимумът за миене на нашите зъби трябва да включва поне една процедура сутрин и втора - преди да си легнем. За жалост по последни статистически данни, у нас, само 35% от българите си мият зъбите редовно.

Сутрешното почистване на зъбите премахва бактериите, натрупани в устната кухина през нощта, а това вечер пък отстранява хранителните остатъци и микроорганизмите, които са се образували по време на деня. Копринените конци за зъби също са много ценен помощник в борбата с кариеса, защото достигат междузъбните пространства, които са недостъпни за четката.

Прекаляваш
Не се престаравайте със силовото и интензивно търкане на зъбите. Всъщност това третиране в комбинация с прекалено твърдите косъмчета на четката могат да увредят емайла и да раздразнят венците, което от своя страна ще "отвори врати" на нови инфекции.

Също така не изпадайте и в другата крайност, при която леко потърквате зъбки и изплаквате. Старайте се почистването да трае три минути и нито секунда по-малко. Сменяйте редовно четката си през два или най-късно три месеца.

Защо ни забрави
Отчитайте факта, че в средностатистическата уста има 32 зъба, които без изключение се нуждаят от хигиенизиране. Така че не пропускайте да минете с правилни движения на четката всички повърхности както на предните, така и на задните зъби.

Много е важно да почиствате и езика си, но не с четката за зъби, а чрез специално приспособление (продава се масово в аптеки и супермаркети), което отстранява плаката много ефикасно.

Всъщност четката е само превантивно средство, а вашето задължение е да не пропускате профилактичните прегледи (един на шест месеца) при стоматолог, за да туширате проблема от рано, а не да прекарате много по-дълги и болезнени часове на зъболекарския стол, само защото не сте взели мерки навреме.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти