Познатото непознато кафе, част I

Познатото непознато кафе, част I
Снимка: Thinkstock

Йордан Дъбов е единственият у нас лицензиран кафе-инструктор и майстор бариста (бариста е човек, който професионално приготвя кафе) от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE); международен съдия и член на журито на най-престижния конкурс в света на кафето, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе Dabov Specialty Coffee, съосновател на Асоциация на българските баристи. Даваме му думата, за да разкаже от какво зависят ароматите и вкусовете в чашата димящо кафе пред нас.

Почвата
Като всеки друг жив организъм кафето изисква много грижи, за да може плодовете, които ще даде, да бъдат с възможно най-високо качество.

Ако фермерът полага достатъчно усилия, така че неговите дръвчета да се чувстват възможно най-добре и да получат максимума от това, което почвата и заобикалящата ги среда им предоставя, то той с голяма вероятност ще получи качествена реколта.

Не може да очакваме обаче една богата на аромати и вкусове чаша, ако плантацията се намира в неблагоприятна за кафето среда. Дори и да се създаде изкуствен микроклимат, с който да се „излъже“ растението, никога не се постига ефектът на почвата, развивала се с милиони години.

Почвата, и най-вече съвкупността от соли и минерали в нея, е основополагащ фактор за вкуса на кафето

Съществените разлики идват и са причинени от на пръв поглед най-незначителни неща, които в крайна сметка оказват огромно влияние върху крайния резултат, а именно: географското разположение, комбинацията от реки, които носят със себе си разнообразни и ценни наноси, езера и, разбира се, вулканите, предизвикващи т. нар. генезис на минералите.

При изригването на вулкан процесите на минералообразуване и кристализация се активизират и започва формирането на минералите като част от земната кора, която е тясно свързана с образуването на различни видове скали.

Минералите се образуват при кристализация на магмата и лавата, при седиментация (утаечни процеси във водните басейни) и при прекристализация.

В тази изключително динамична среда почвата събира в себе си всички тези богати вещества.

Климатични зони
Голяма роля играят и надморската височина, климатът, влажността и температурата, които влияят изключително много върху вкусовата характеристика на кафето - то не би имало същия вкус, ако е извадено от естествената му среда.

Ако определено кафе от определено място има аромат на синя слива, нотки на лайм, мед или женшен, то същото би имало съвсем различен аромат, ако растеше някъде другаде по земното кълбо.

Очаквайте утре втора част, посветена на кафето!

Четете още:

Гръцко кафе за дълъг живот
С чаша димящо кафе денят е по-различен
За перфектната чаша кафе
Бившият, бъдещият, настоящият...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти