Повече плодове за щастие

Повече плодове за щастие
Снимка: Thinkstock

Известно е, че една ябълка на ден поддържа тялото в добро здраве.

Ново изследване обаче, цитиранот от БГНЕС, установи, че тя също подобрява душевното състояние.

Психолози от университета в Отаго, Нова Зеландия, помолили 281 младежи да попълнят 21-дневен онлайн дневник на хранителния си режим.

В края на изследването участниците, които се хранели с много плодове и зеленчуци посочили, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи и с повече енергия.

Хората, които наблягали на мазните храни, не посочили промяна в настроението.

"В дни, когато хората ядат повече плодове и зеленчуци, те съобщават, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи и с повече енергия от обикновено. След допълнителни анализи ние установихме, че младите хора имат нужда от приблизително седем до осем порции плодове и зеленчуци всеки ден, за да забележат позитивната промяна.

Една порция плодове и зеленчуци е приблизително една шепа или половин чаша", заяви ръководителката на изследването д-р Тамлин Конър.

За да разбере какво е на първо място - положителните усещания или приемането на здравословни храни, д-р Конър и екипът ѝ направили допълнителни анализи и установили, че приемането на плодове и зеленчуци е предпоставка за подобрение на настроението на следващия ден. Така те стигнали до извода, че здравословните храни подобряват настроението.

"Макар това изследване да показва обещаваща връзка между здравословните храни и здравословното настроение, необходими са допълнителни изследвания, за да се установи влиянието на приема на голямо количество плодове и зеленчуци върху настроението и благосъстоянието", заяви д-р Конър. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти