По-малко месо – по-малко проблеми със сърцето?

По-малко месо – по-малко проблеми със сърцето?
Снимка: Thinkstock

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот.

Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Това е заключението на ново проучване, което анализира хранителните навици и начина на живот на повече от 450 000 европейци.

Тези, които спазват полувегетарианска диета, в която 70 на сто от храната им идва от растителни източници, имат с 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми.

Това е в сравнение с тези, които имат по-месоядни диета, където по-малко от 45 на сто от храната е от растителен произход.

В изследването са включени почти половин милион души от 10 различни страни. Никой от тях не страдал от заболявания в началото на изследването и всички били на възраст между 35 и 70 години. Учените продължили проучването цели 12 години, за да установят как храната влияе на здравословното ни състояние.

Констатациите доказват ползите от консумацията на растителни продукти като начин за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Препоръчва се 70% от хранителния ви режим да включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, нискомаслени млечни продукти, месо без кожа, предимно пилешко, и риба.

Очаква се резултатите да бъдат представени на тазгодишната среща на Американската сърдечна асоциация. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент