Плодът личи

Плодът личи
Снимка: Thinkstock

В китайския език има Edna дума, която в буквален превод означава дар за щастлив живот”. С нея в продължение на векове местните жители на Югоизточна Азия назовават сладкия екзотичен плод личи.

Той е пълен с витамини и минерали, а консумацията му благоприятства здравословния начин на живот, тъй като е богат на фибри и има ниски калорийни стойности.

Нека се запознаем с плода личи.

Според древна китайска легенда императорът на династията Тан изпраща царските стражи в далечни земи, за да наберат личи, в опит да привлече интереса на дамата на сърцето му със сладкото ароматно месо на плода. Затова и днес в Китай плодовете на личито са символ на романтика и любов, а всеки, който хапва от него, съвсем скоро ще се влюби.

Екзотичното личи е с размера на ягода и с характерен розов цвят, но приликите с нашенския плод свършват тук. Личито има грапава тънка обвивка, под която се крие бялата месеста част, разположена около едра кафява семка. Консумира се именно нежното бяло месо, което има деликатен, леко кисел вкус.

Плодът вирее свободно на територията на Южен Китай, който се счита за родината му, както и в Югоизточна Азия, Тайланд, Индия, Мадагаскар, Бангладеш, Пакистан и Филипините.

Снимка: Thinkstock

Полезните свойства на личи са му спечелили определението на плод със силата на “три огнени факли”. Според будистите в бялата месеста част се крие енергията Ян, която е повелителка на светлината, вятъра и огъня.

Личи е богат на витамин С, магнезий, калций, фосфор и калий. Препоръчва се за консумация от диабетици и страдащи от хипогликемия.

Плодът влияе благотворно върху функциите на черния дроб, белите дробове и бъбреците.

Бялата месеста част е полезна и за засегнатите от анемия, както и за хора с проблеми на храносмилателната система.

Според китайската медицина кафявата семка в сърцевината се използва като аналгетик, както и при вътрешни възпаления и невралгии.

Най-ценен е плодът в свежо състояние и когато цветът на обвивката е от розов до червен. Ако кората е добила тъмно червен или кафяв цвят, плодът личи е презрял и негоден за консумация.

Снимка: Thinkstock

От няколко години личи е достъпен и на нашия пазар и сравнително лесно може да бъде намерен в търговската мрежа.

Дори и да сте традиционалисти и да не тачите особено много екзотичните плодове от далечни краища на света, заслужава си поне веднъж да рискувате. Със сигурност личи ще ви омае не само със сладкия си вкус, но и с приятния си аромат. А кой знае... може дори и да се влюбите, както гласи и легендата!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент