Орехи, пилешко и риба за дълъг живот

Орехи, пилешко и риба за дълъг живот
Снимка: Thinkstock

Консумацията на орехи, пилешко и риба намалява риска от смърт, за разлика от яденето на червено месо, яйца и млечни продукти, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването на учени от Харвардския университет обхванало над 130 000 души, чието здравословно състояние било следено три десетилетия.

Получените резултати потвърждават твърденията на здравни експерти от десетилетия, но са свързани и с някои изненади. Оказва се, че консумацията на червено месо, яйца и сирене не увеличава риска от смърт за хората в добро здраве.

"Очаквахме, че ефектът ще е по-малък сред хората, които водят здравословен живот, но не и че изобщо ще отсъства", заяви съавторът на изследването Минян Сун от Масачузетската обща болница.

Учените констатирали също, че хората, които изпиват големи количества алкохол, имат наднормено тегло, пушат и не са физически активни, са с увеличен риск от смърт, в случай че консумират много червено месо, яйца и млечни продукти.

"Когато анализирахме резултатите, си дадохме сметка, че хората, които водят нездравословен живот, консумират повече червено месо, яйца и млечни продукти, а водещите здравословен живот - повече риба и пилешко", отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Припомнете си още:

Митове за популярните диети

Диетите, които трябва да избягвате

Всяка диета действа

Да се задържим слаби и след диетата

Диетата според кръвната група - голямата лъжа

Как тялото разбира, че е време да престане да яде

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти