Оранжев код за страната днес: кои са най-уязвимите хора и как да се пазим

жега лято термометър слънце
Снимка: iStock

Синоптиците предупреждават за опасно време в цялата страна.  

Времето през днешния ден ще бъде слънчево и горещо. Обявен е оранжев код в почти цяла България - 21 области от страната, където се очаква максималните температури да достигнат стойности между 38 и 41 градуса. В останалите 7 области кодът е жълт - Перник, София, София област, Смолян, Бургас, Варна и Добрич. В тези райони максималните температури ще са между 34 и 37 градуса.

Как да спим спокойно в жегите?

Температуата над 25 градуса натоварва тялото на повечето хора, и е добре да се носят по-леки и широки дрехи и да се приемат повече течности, за да се избегне опасността от топлинен удар. Някои групи от хора са по-уязвими и имат нужда от допълнителни мерки:

  • Деца под 5 години
  • Хора над 65 години
  • Хора с хронични заболявания
  • Хората, които извършват физически упражнения или работят навън

Препоръчва се на хората със сърдечно-съдови заболявания редовно да следят кръвното си налягане.

 

Необходимо е хипертониците да редуцират определени групи лекарства, защото жегите свалят кръвното. Преди да промените приема, се консултирайте с личния си лекар.
Добре е да се избягва и пряка слънчева светлина, особено в първата половина на деня за хората, които извършват физически труд или спорт.  Прякото излагане на слънце увеличава влиянието на високите температури върху тях и е препоръчително да да се ограничат тези дейности през часовете от деня когато слънцето не е толкова силно. На по-възрастните хора се препоръчва да следят приема си на вода стриктно.

В много градове в страната се организират и кампании за раздаване на минерална вода, така че проучете къде се намират пунктовете във вашия град, преди да сте попаднали под слънцето в неподходящ момент.

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти