Опасността от "скритата" сол

Националните проучвания по храненето показват, че българинът консумира до 10-14 г сол дневно, при определен безопасен прием от 5 г на ден
Снимка: Thinkstock

Благодарение на многобройните публикации хората са започнали да се замислят все повече за здравето и в частност за намаляване на употребата на сол, но все още мнозина забравят за количествата, съдържащи се в готовата продукция, чрез която човек приема около 3/4 от солта.

Така например сандвичите, готовите полуфабрикати, кетчупът и сосовете, пицата са сред най-сериозните източници на "скрита" сол, добавят експертите по хранене, пише "Здраве.bg".

По тази причина Агенцията по стандартизация на храната в САЩ (Food Standart Agency) вече е издала препоръки и пусна серия от рекламни клипове, призоваващи хората да контролират съдържанието на сол в продуктите, които купуват.

Според Агенцията продуктите от еднакъв вид могат да имат доста различно съдържание на сол и потребителят е добре да избере тези, в които солта е най-малко.

Освен пицата и сосовете, богати на сол са колбасите, кренвиршите, шунката, чипсовете, ядките и сухарите.

Анкета, проведена сред възрастното население на Великобритания пък, показва, че само 40% от хората четат етикетите и проверяват наличието на сол в продукта, който купуват.

Само 14% от запитаните са отговорили правилно, че грам натрий е повече от грам сол. Масово хората погрешно са убедени, че два такива продукта съдържат еквивалентно количество сол.

Експертите настояват, че ограничаването на употребата на сол е "най-добрата услуга, която човек може да направи на сърцето си".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти