Облечен домат или казано иначе - физалис

Облечен домат или казано иначе - физалис
Снимка: Thinkstock

Физалисът е известен под различни названия: домат в обвивка, мексикански домат, еврейска ягода, цариградско грозде. В диво състояние като плевел и декоративно растение се среща в Америка и по-рядко в Азия и Европа.

Разнообразието от форми е много голямо - известни са около 75 вида.

Плодовете са били използвани за храна от индианското население в Северна и Централна Америка много преди откриването на Новия свят.

У нас физалисът не е особено популярен.

В зеленчукопроизводството са познати няколко вида, които имат значение. От Е-kulinari.com ни запознават с тях.

Ягодов физалис
Е
дногодишно, мощно развито растение, добре облистено, покрито с нежни, гъсти, мъхести власинки. Ранозрял е, не са много високи добивите му, подходящ е за прясна консумация и преработка. Плодовете са кръгли, дребни (5-10 г), скрити в широка, затворена чашка, жълти, ароматни, с вкус на ягода.

Перуански физалис
Мощно развито правостоящо растение, покрито с гъсти власинки, добре облистено, със сивозелени листа. Плодовете са дребни (6-12 г), оранжевожълти, скрити в затворена петръбеста, конически удължена чашка. Късен е, не ражда много, но има вкусни, ароматни кисело-сладки плодове. Използва се за прясна консумация, преработка и за сушене.

Мексикански физалис
Добре развито полустоящо стъбло, с удължено яйцевидни зелени до тъмнозелени листа. Плодовете са едри (40-80 г), рядко достигат до 100 и повече грама в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Плодовете са плоско-кръгли, гладки, със зелена, жълтозелена или жълта окраска.

Плодовете на физалиса са богати на сухо вещество, захари и пектинови вещества. Използват се за прясна консумация, слагат се в салати, супи, пюрета, кьопоолу, сосове.

Много често се добавя и в различни конфитюри, сладка, за приготвяне на ликьори. Истински деликатес е зелената туршия от тези доматчета.

Пюретата от физалис съдържат пектинови вещества и са подходящи за приготвяне на желирани сладкарски изделия - мармалад, пълнежи в бонбони. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент