Нова надежда за лечение на епилепсия

Нова надежда за лечение на епилепсия
Снимка: Thinkstock

Учени твърдят, че са открили "превключвател" в мозъка, който обяснява защо хората губят и после си възстановяват съзнанието.

Д-р Мохамад Кубеиси и екипът му от университета "Джордж Вашингтон" изследвали 54-годишна пациентка, страдаща от епилепсия, и установили, че електрически импулси в конкретна област от мозъка я карат "да заспива" многократно.

След края на стимулирането на мозъка, тя се върнала във вегетативното състояние и нямала никакъв спомен за случилото се.

Съзнанието е състояние, при което осъзнаваш каква е заобикалящата среда, а отсъствието му обикновено се свърза със съня.

Как точно работи съзнанието е мистерия, причината защо и как спим все още не е изяснена напълно. Но откритието на този "превключвател" може да бъде полезно в някои области на медицината.

За целите на клиничното изследване учените използвали нискочестотна дълбока стимулация на мозъка за намаляване на епилептичните припадъци при пациентите.

Д-р Кубеиси, който ръководел изследването, установил, че нискочестотната стимулация намалила епилептичните припадъци при пациентите с 92% без да уврежда паметта.

"Това е новаторски клиничен тест, който цели да покаже новите начини за намаляване на припадъците при хора с неподатлива на лечение слепоочна лобна епилепсия, които са застрашени от трайно намаляване на паметта.

Надяваме се след няколко години резултатите да доведат до по-добро лечение на тези пациенти", заяви д-р Кубеиси.

Стимулирайки клауструма на пациентката (тънък пласт от неврони в долната част на централния мозък), учените открили, че тя губи съзнание. Това означава, че тя не отговаряла на команди и се взирала с празен поглед в пространството, а дишането ѝ се забавяло.

След спирането на стимулацията на клауструма пациентката се връщала в съзнание и изобщо не знаела какво се е случило.

В следващите два дни всеки път, когато клауструмът бил стимулиран, се случвало същото нещо, а допълнително изследване потвърдило, че това не е просто страничен ефект от припадъка.

Д-р Кубеиси сравнява ефекта със запалване на кола, при което завъртането на ключа връща към живот всички нейни компоненти.

Откритието може да помогне на хората в кома, чийто клауструм може да бъде стимулиран, за да се върнат в съзнание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти