Нов начин да понижим кръвното си налягане

Люпилня за здраве
Снимка: Thinkstock

Съдържащите се в яйцата химични съединения пептиди, които изграждат белтъците, успешно понижават стойностите на кръвното налягане, се казва в ново китайско изследване, цитирано от британския сайт "Dailymail.co.uk".

Учените допълват, че пептидите притежават способността да забавят или блокират действието на веществата, отделяни в организма, които повишават кръвното налягане.

Проучването сочи още, че пептидите в белтъка на яйцата могат да се превърнат в ценен източник при производството на медикаменти, прилагани при хипертония.

Още през 2009 г. медици от университета в Алберта (Канада) разкриха, че яйчните протеини понижават кръвното налягане, свързвайки се с ензимите в стомаха.

След което се синтезира протеин, който ограничава действието на друг ензим ангиотензин (произвеждан в черния дроб). Точно ангиотензинът стеснява кръвоносните съдове, а оттам нивото на кръвното налягане се покачва.

Диетолози от университета в Мисури пък коментират, че закуската с високо съдържание на протеини (сред които и яйчни) е надежден начин за регулиране на апетита и ограничаване в приема на храни, съдържащи висок процент мазнини и захар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти