Интернет пристрастяването е сходно до това към алкохола и наркотиците

И насън не се разделям с любимото ми занимание
Снимка: EПА/БГНЕС

Ново китайско проучване показва, че хората, пристрастени към онлайн пространството, показват същите неврологични изменения като тези, зависими от наркотиците и алкохола. Изследването разкрива, че вманиачаването по интернет може да окаже поражения на психиката.

За целта китайските учени сканирали мозъчните функции на десетки уеб пристрастени младежи, а резултатите разкрили, че част от невроните им са необратимо увредени.

Азиатските експерти, цитирани от международния здравен сайт plosone.org, са на становище, че тези открития могат да доведат до новаторски методи за лечение на различните видове пристрастявания.

Между пет и десет процента от участниците в анкетата пък въобще не могат да контролират зависимостта си към виртуалната мрежа. Болшинството от тях стоят основно в интернет заради компютърните игри, от което се нарушава хранителният им режим, а от един момент нататък образованието, работата и личният живот започват да куцат, защото времето и вниманието за тези дейности остават на заден план.

"Като цяло стастистиката дава яснота, че интернет пристрастяването влияе отрицателно основно върху центровете на мозъка, отговарящи за емоциите, вземането на решения, концентрацията и познавателния контрол. Освен това психологическите и нервни механизми на този тип зависимост е почти идентична с други типове пристрастявания, сред които се нареждат наркотичните и алкохолните такива", допълва д-р Хао Лей, участвал в изготвянето на въпросното проучване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти