
От доста години насам различни диетолози отричат хляба като полезна храна и предупреждават, че той само ще ви пречи на желанието да свалите килограми и да се бъдете здрави.
В родната кухня хлябът задължително присъства и малко са хората, които не сядат на масата без няколко филийки от него.
Сега ново проучване на британски учени развенчава лошата слава на този тип храна и даже твърди, че ако не консумирате хляб, лишавате организма си от полезни и важни съставки.
Изискването е само да хапвате наистина качествен хляб и то в умерени количества, защото и най-полезната храна би ви се отразила зле, ако прекалявате с нея.
Водещият на изследването – д-р О’Конър, споделя, че няма причина за анатемосването на хляба като вредна храна и отричането му не би решило проблемите на затлъстелите хора.
Според доктора много хора грешно си мислят, че имат непоносимост към глутен – протеинът в пшеницата.
Проучване, проведено през 2010 г. в университета в Портсмут показва, че всеки пети погрешно мисли, че страда от алергия към пшеница.
От друга страна редица диети изключват изцяло консумацията на хляб. Със сигурност, който се е опитвал да спазва подобен хранителен режим е срещал трудности.
Всичко обаче опира не до консумацията на хляб, а приемането като цяло на по-малко мазнини и калории. Пенелопе Круз беше споделила, че е спазвала диета, която е включвала предимно хляб и червено вино и това е дало желания от нея резултат.
За предпочитане е да се консумира пълнозърнест хляб, като на пазара се предлага голямо разнообразие тестени продукти, много от които диетични.
Ако харесвате хляба, не се лишавайте от него, просто го консумирайте в умерени количества.