Неподозирана причина за трупане на килограми

До работата и назад
Снимка: Getty/Guliver

Учени от университетите във Вашингтон и Сейнт Луис са установили, че колкото по-продължително пътуваме до работа, толкова рискът от проблеми с метаболизма и наднорменото тегло расте.

В проучването се казва, че хората, които пропътуват над 15 км, за да стигнат до мястото, където работят, по-често страдат и от високо кръвно налягане.

Една от причините за тази закономерност е фактът, че те отделят много време, докато стигнат до работа, а след това и да се приберат до вкъщи, заради което спортът все не се вмества в графика им, а за сметка на това часовете, прекарани в статично и седнало положение пък се увеличават.

Изследването е проследило начина на живот при 4297 души, а параметрите, които са били замервани, включвали нивата на кръвната захар и холестерола плюс стойностите на кръвното налягане.

Оказало се, че всички те били завишени при мъжете и жените, придвижващи се с кола до работа, а на всичко отгоре стресът, изтощението и безсънието също били с по-високи стойности в сравнение с тези, които ползват велосипед, за да преминат разстоянието от дома до работата.

В САЩ средното време за стигане до работното място е 25,1 минути, като 86% от американците карат кола до своята работа, а само пет процента ползват градски транспорт за същата цел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти