Внимание! Колоездач на пътя

Колелото на късмета
Снимка: netinfo

Християн Немски

Да караш автомобил из българските улици си е задача с повишена трудност, но нейното решение става още по-мъчително, щом се качим на велосипед. Затова се подгответе предварително с нужната екипировка, за да няма аварийни ситуации.

За къде съм без моя екип
Уверете се, че имате надеждна екипировка, която на първо четене включва велосипед с изправни спирачки, добре напомпани гуми и звукови сигнали. Хората подценяват звънеца, но все някога точно той със сигурност ще ви спаси от неприятни инциденти. Също така е добре да се носят и очила, за да предотвратите срещата на красивите ви очи с някой летящ представител от клас Насекоми.

Прави като тях
Е, не като безразсъдните шофьори, които минават на червено. Чисто и просто всеки велосипедист трябва да спира на червено и да потегля на зелено. Задължително водачите на колела се движат в най-дясната лента, а ако решат да завиват, изпъват настрани ръката в зависимост от посоката на предприетата маневра.

Също така винаги се оглеждайте какво се случва пред вас и около вас, защото неподозираните обекти изкачат почти отвсякъде, а срещата с асфалта никак не е лицеприятна.

Сигурен път
Наясно сме, че велоалеите са крайно недостатъчни на нашите географски ширини, но се опитвайте да ги оползотворявате максимално на сметка на натоварените булеварди и шосета, които са запазена арена за машините на четири гуми. По възможност избирайте маршрута си през паркове или по-широки тротоари, дори и времето ви на стигане до крайната цел да се удължи за сметка на някоя и друга минута.

На една ръка разстояние
Ще избегнете препъването в отваряща се шофьорска врата, само ако спазвате нужната дистанция. Това действие също е доста сложно вследствие на хегемонията от паркирали автомобили навсякъде из града, но имайте едно наум и по тази точка.

Падне ли нощта
В закона за движение по пътищата пише, че всеки колоездач трябва да има набор от червен светлоотразител за задната част на своя байк или устройство за излъчване на червена светлина, както и бели и жълти светлоотразители отсрани на колелата. Няма какво повече да добавим, освен да ви кажем да спазвате закона.

Ако като един разсъдлив човек държите на пълната безопасност, в специализираните магазини се продава широка гама от допълнителни фарове и мигачи.

Здрав като камък
Малко хора у нас карат с каска, но все пак ви предупреждаваме да се снабдите с такава, дори и да изглеждате смешно с нея, за да не си трошите главата за глупости след това. Ако сте в зимни условия пък карайте с дълбоки грайфери на гумите и дебели ръкавици, за да предотвратите измръзване и напукана кожа на ръцете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти