Нека тръгнем по пътя на здравото сърце

Нека тръгнем по пътя на здравото сърце
Снимка: Thinkstock

Днес Световната кардиологична федерация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

У нас Световният ден на сърцето се организира официално от Дружество на кардиолозите в България.

Тази година кампанията за Световния ден на сърцето преминава под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце", а фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст.

Световният ден на сърцето ще бъде отбелязан с инициативата "Тръгни по пътя на здравото сърце", предназначена за максимално широк кръг от хора.

Тези, които ще се включат в кампанията, трябва да изминат специален маршрут на "Здравото сърце", който включва: Градска градина - ул. "Княз Александър I" - ул. "Московска" - ул. "Георги С. Раковски" - ул. "Граф Игнатиев" - ул. "Алабин" - бул. "Витоша" - пл. "Св. Неделя" - бул. "Цар Освободител" - ул. "Леге" - ул. "Съборна". По този маршрут ще бъдат разположени 4 пункта, от които хората ще събират печати, за да докажат, че са изминали пътя – за всички, преминали ги от ДКБ са приготвили подаръци за каузата, както и грамота "Посланик на здравото сърце". Началото е от 10.00 часа на началния пункт в Градската градина край Народния театър "Иван Вазов".

В България средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) (през 2010 г. - 74 392 души или 67,5%; през 2009 г. броят им е бил с 3086 по-малко или 66% от всички починали; през 2012г. починалите от ССЗ представляват 65% от общата смъртност).

Над 60% от общата смъртност в България през последните години се дължи на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести и мозъчно-съдови болести.

В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7 535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13 000-15 0000 пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.

Най-засегнати от ССЗ са хората над 55-годишна възраст – в 91% от случаите или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени.

Пострадалите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4 300. И въпреки, че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.

В България ССЗ са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст. Във възрастовата група до 65 години, ССЗ причиняват смъртните случаи около 43% при мъжете и 38% при жените.

Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, а той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например.

Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.

Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене. Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.

В последните години консумацията на плодове и зеленчуци е нараснала като цяло в Европа, докато консумацията на мазнини остава стабилна. А нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.

Затлъстяването при деца и възрастни в Европа остава на високи нива, въпреки наличието на значителни вариации измежду страните. Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Наднормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни.

През последните 10 години заболеваемостта от диабет в много европейски страни се е покачила с повече от 50%. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти