Горещ шоколад срещу диабет

Горещ шоколад срещу диабет
Снимка: Thinkstock

Горещият шоколад е не само много вкусен и приятен, но и полезен.

Чаша топъл шоколад на ден предпазва от диабет, установиха американски учени, цитирани от БГНЕС.

Мишки, които били подложени на диета с високо съдържание на мазнини, страдали и от по-малко възпаления, когато получавали какао на прах. Учените смятат, че откритието им, публикувано в европейския журнал за правилно хранене, може да се приложи и при хората.

Черният шоколад е богат на флаваноли, които подобряват кръвообращението, като разширяват кръвоносните съдове.

За целите на изследването мишките били хранени с човешкия еквивалент на 10 супени лъжици какао на прах, около четири-пет чаши горещо какао, в продължение на десет седмици.

"Изненада ме мащабът на последиците. Ефектът за теглото не беше толкова голям, колкото очаквахме, но бях изненадан от драматичното намаляване на възпаленията и мастната инфилтрация на черния дроб", заяви ръководителят на изследването проф. Джошуа Ламбърт.

Редица индикатори за възпаление, което причинява диабет от втори, тип като предизвиква инсулинова резистентност, били значително по-ниски при мишки, хранени с какао, и почти идентични при контролна група, която получавала само храни с ниско съдържание на мазнини.

Така например мишките от първата група имали с около 27% по-малко инсулин в плазмата си, високите нива от която показват, че пациентът може да е болен от диабет.

Какаото на прах намалява с около една трета и количеството вредни мазнини, които се отлагат в черния дроб, наречени триглицериди. Проф. Ламбърт от Държавния университет в Пенсилвания, заяви още, че мишките регистрирали малко, но значимо намаляване на индекса на телесната си маса.

Какаото се използва в медицината от повече от 2000 години.

Маите и ацтеките били убедени, че то лекува редица заболявания като висока температура, сърдечна болка и заболявания на червата.

В последните години учените установиха, че редовното консумиране на богати на флавоноиди плодове и зеленчуци намалява опасността от рак, инсулт и сърдечни заболявания. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти